СИНЯ ЛАМПА 

Молдовец е арестуван за взривения банкомат в Пловдив, апашите задигнали над 200 бона

Полицията задържа единия от извършителите на кражбата от банкомат в район „Тракия“ в Пловдив, извършена чрез взривяване на устройството на 2 юли тази година. Това съобщи зам.-районният прокурор на Пловдив Румяна Зайкова-Калеева.

Установено е, че действията са извършени от двама души, молдовски граждани, от които единият е задържан за 72 часа с прокурорска заповед, а другият е успял да напусне страната. Калеева уточни, че точната сума, открадната от съоръжението, е 215 000 лева. От тях вече са намерени 80 000 лева, като една част от тях са обгорели от взрива, а останалите се издирват.

Според главния секретар на МВР Младен Маринов извършителите разчитат на това, че не са регистрирани в страната като постоянно пребиваващи, мобилни са и бързо напускат пределите на страната. Задържаният е на 22 години и е в България от 17 юни т. г., като до момента на извършването на кражбата те са пребивавали в различни градове.

Главният секретар добави, че групата има отношение и по кражбата от 5 юли в „Люлин“ в София. Използвани са същите способи и същия автомобил. Не за първи път подобна международна група извършва тежко престъпление у нас, каза още той и благодари на колегите си за бързите действия. По думите му по случая са работели служители на реда от Пловдив, Сливен, Бургас, Варна, градовете, където са пребивавали издирваните.

Директорът на ОД на МВР-Пловдив ст.комисар Атанас Илков смята, че молдовските граждани са предпочели точно този банкомат, защото той се намира в края на града и има добра инфраструктура около него за бързо оттегляне. По думите му за разкриването на престъплението е помогнало много и видеонаблюдението, което е изградено от общината. Чрез него установихме откъде са дошли и накъде са тръгнали, добави полицейският директор, както и това, че регистрационните табели на колата, с която са били, са откраднати от друг автомобил, намиращ се в близост до банкомата. Групата е разкрита в Бургас чрез автомобила и е задържана, сред които е бил и единият от извършителите, в момент, когато се предприели действия да го почистят на автомивка. Установено е, че същият е обявен за издирване в Молдова за кражба, пише БТА.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ