НОВИНИТЕ 

Солени наеми за квартири в центъра на Пловдив

Студентите в Пловдив дават хляб и на много брокери. Според статистиката във всички форми на обучение във вузовете под тепетата в момента се обучават близо 40 000 младежи. Съотношението пловдивчани – пришълци (включително и от чужбина) е 1:2. Ако махнем от сметката задочниците, които са около 13 000 и идват в града епизодично, става ясно, че над 18 000 младежи търсят покрив над главите си за цялата година, пише „Марица“.

Общежитията обаче далеч не могат да поемат всички, а освен това има родители, които не желаят децата им да живеят в студентските комуналки заедно с колегите си. И тук на ход са брокерите. В края на всяко лято те въртят добри обороти от комисионите при осигуряването на квартири за младите хора, тръгнали по пътя на знанието на науката в Пловдив. Цените на свободните жилища в районите край вузовете от години са с около 30% по-високи в сравнение с останалите локации именно заради голямото търсене.

Много чужди студенти също се оглеждат за квартири в близост до университетите. За тях наемите нормално се движат между 370-400 евро на месец за жилище с една спалня. Когато спалните са две, цената скача и на 500 евро. Това пък създава още възможности за бизнес сред строителите, които все по-често имат клиенти, които желаят да закупят жилище с цел инвестиция във въпросните квартали.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ