СВЕТЪТ 

Макрон призова съюзниците да не отслабват НАТО

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова членовете на НАТО „да не отслабват алианса“, на фона на напрежение между американския държавен глава Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел за финансовите ангажименти към колективната отбрана, обявиха от Елисейския дворец, предаде Франс прес.

Макрон „призова“ лидерите на останалите 28 държави от пакта „да не отслабват алианса“, по време на първото заседание в рамките на срещата на върха, която беше открита в ранния следобед в централата на НАТО в Брюксел.

Закритото заседание започна в „по-скоро добра и конструктивна атмосфера“, подчертаха от Елисейския дворец. В краткото си изказване там френският президент предупреди, че липсата на единство в НАТО „в крайна сметка ще бъде причина за още по-големи разходи“ за членовете му, изправени пред „още по-несигурна обстановка“ в Европа.

Макрон заяви, че макар медиите да говорят много за разединение, „НАТО демонстрира способността си да действа и да успокоява“ и, че „реакцията на съюзниците беше в съответствие с предизвикателствата, поставени от стратегическата среда“ през последните години.

Що се отнася до бъдещето на организацията, Макрон настоява за четири приоритета: „доверие в средствата за колективна защита“, „ефективност в борбата срещу тероризма и в операциите“, „съвременно управление на ресурсите“, в което НАТО трябва да е образцова, и „единство на алианса“, уточниха от френското президентство.

Президентът Макрон изтъкна, че „единството не е възможно без балансирано споделяне на тежестите и отговорностите“ между страните членки и, че „европейците много добре са разбрали това послание“, подчертавайки, че „Франция ще спази ангажиментите си“.

Тези приоритети ще бъдат включени в закона за военно програмиране, който Макрон ще подпише в петък и който предвижда до 2025 г. военните разходи да достигнат 2 процента от БВП, както се ангажираха страните членки на алианса.

Макрон изтъкна също „усилията, положени в рамките на „Европа на отбраната“, по-специално инициативата за намеса, поета наскоро от 9 държави от ЕС, сред които е и Франция, пише БТА.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ