СПОРТ 

Футболна лудост в Хърватия, футболистите: Искаме златото!

Бяхме феноменални, оцени Лука Модрич – капитанът на хърватския отбор, който снощи победи Англия с 2:1 и се класира за финала на Мондиал 2018. Той даде простата рецепта за „най-големия успех в историята на хърватския спорт“.

„Бяхме феноменални, вярвахме до края, че можем да се върнем. Създавахме положения и знаехме, че това трябва да даде резултат. Вече два пъти се връщахме, след като губехме в резултата, вярвахме до края, че ще се върнем. Създавахме положения и вярвахме, че ще вкараме гол. Невероятно щастливи сме и не можем да повярваме какво се случва. Можем да бъдем щастливи и горди. Това е най-големият успех в историята на хърватския спорт. Но няма да спрем дотук“, каза Лука Модрич и обясни как отборът му е стигнал до успеха.

„Определяхме си скромни стъпки, казвахме си – първо трябва да излезем от групата и ще видим. Така и продължихме, стремяхме се да бъдем скромни и да не възгордяваме. Но има нещо много специфично – откакто съм в националния, не съм виждал такова единение и това е, което ни доведе тук, където сме!“

„Това е невъзможно. Направихме чудо, имаме медали на гърдите си. Живеехме за това да дойдем и да останем в Москва до края. Направихме това, но ни чака още една, най-трудната крачка“. Това каза Даниел Субашич – вратарят на хърватския национален отбор.

Пишем историята, каза стражът. Той подчерта, че след три невероятни мача – и трите с продължения, а двата с дузпи, хърватите имат още сили за французите, които ги чакат на финала.

„Със сигурност имаме сили. Играхме три мача с продължения, но като попиташ момчетата има ли някой сили, всички казват, че имат и могат да продължат. Няма тук умора, даваш всичко от себе си. Кой знае кога ще имаме пак такава възможност. Сега ще си починем и ще се обърнем към французите“, каза Субашич. Той съзнава, че „Хърватия гори“ и каза, че отборът се стреми към „златото“ на гърдите.

„Хърватия гори, но ние още не сме изгорели. В нас има още сили, важното е, че сме на финал и имаме медал на гърдите си. Имаме един Златко /треньора Златко Далич/, той не се казва Сребренко и ние бихме искали „златко“ на гърдите си“.

Субашич каза още, че сега целият труд и усилия се отплащат. „Не само през този малко повече от месец, но и през всичките години преди това, в които все нещо не ни достигаше. Сега всичко се отплаща. Наистина имаме добър отбор. И когато е трудно, проявяваме характер. На финала ще дадем всичко от себе си, пък каквото стане“, каза Субашич.

„Не можем да осъзнаем какво направихме. Цяла Хърватия е в транс и много се радваме, че нашите фенове изпитват такова задоволство“, каза пък Домагой Вида. Стоперът на хърватите подчерта, че първенството още не е приключило. „Имаме още един мач в неделя и не мислим да спрем. Пред нас е най-важният мач. Трябва да се съберем, въпросът за умората не е важен. За такава публика и за нашия народ трябва да намерим сили и ще имаме сили и се надявам, че ще донесем купата вкъщи“, каза Вида.

Хърватия ще играе на финала с Франция, която преди 20 години на полуфинала спря „ватрените“. Сега те могат да им го върнат. „Няма да говорим за отмъщение. Ще гледаме себе си, знаем, че това ще бъде труден мач. Вярваме в себе си, показахме това и днес, защото губехме, но накрая обърнахме резултата и победихме“, каза Вида.

От другата страна ще бъдат Антоан Гризман, Килиан Мбапе. „Полека, сега отиваме да се повеселим, утре ще мислим за тях“, добави Вида, който накрая похвали медицинския екип и физиотерапевтите. Иван Ракитич заяви, че това е чудесен успех, особено предвид начина, по който хърватският отбор го постигна.

„Действахме прекрасно от началото до края. Имахме дори повече сили от англичаните, макар че играхме три мача с продължения. Днес победи по-добрият отбор“, заяви „Ракетата“, цитиран от „Ютарни лист“.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ