ЗДРАВЕТО 

Прекомерно изпотяване – ограничете кофеина!

Хиперхидрозата представлява състояние на повишено потоотделяне, надхвърлящо необходимото за поддържане на адекватна терморегулация. Начало на появата му може да бъде както в детска, така и в юношеска възраст, докато възникването му в по-напреднала възраст налага изключването на друго подлежащо заболяване.

Всяка част от човешкото тяло може да бъде засегната, но най-често повишено потоотделяне се наблюдава по дланите, ходилата и в областта на подмишничната ямка.

Ето няколко препоръки при прекомерно изпотяване:

Ограничете пикантните храни и кофеина

Кофеиновите напитки – като кафе и кола, и пикантни храни, като – къри или люти чушки, могат да причинят изпотяване, особено на лицето и главата. Както и алкохолът. Трябва да се поинтересуваме кои са храните и напитките, които водят до силно изпотяване и да ги избягваме. Препоръчително е да не консумираме пикантни подправки.

Много важна е личната хигиена

Добре е да взимаме вана или душ всеки ден, използвайки мек почистващ препарат. В някои случаи може да имаме нужда да се изкъпем повече от веднъж дневно. Препоръчително е използването на антибактериални сапуни, за да намалим бактериите по кожата. Когато се смесват с пот, те причиняват силна миризма. Много важно е правилното подсушаване след баня, тъй като бактериите и микробите виреят на влага.

Управление на горещи вълни и нощно изпотяване

За жените в менопауза, които имат горещи вълни или нощно изпотяване, съществуват много лекарства. Хормоналната терапия също може да облекчи дискомфорта. Някои от тях могат да потърсят алтернативни терапии – соя, женшен, червена детелина и др., но ефектът им не е доказан.

Изберете правилното облекло

Свободно стоящите дрехи от естествени тъкани, като памук, позволяват на кожата да диша. Тези тъкани предотвратяват прекомерното изпотяване. А черните или бели дрехи са най-добрият вариант за прикриване на потните петна.

Намалете стреса

Това е порочен кръг. Стресът може да предизвика изпотяване, а прекомерното изпотяване може да причини стрес. Техниките за релаксация, като йога, медитация и дълбоко дишане помагат за сваляне нивата на стрес, което би довело до по-слабо изпотяване след това.

Употребата на антиперспиранти

Антиперспирантите спират отделянето на пот. В тях могат да се открият съставки като алуминиеви соли, а много от тези продукти съдържат и съставки, които се борят с бактериите. Основната роля на антиперспирантите е да поддържат кожата в областта на подмишниците суха.

Грижа за краката

Ако имаме проблеми с изпотяването на краката, трябва да се избягва носенето на чорапогащник. Обувките трябва да са напълно сухи, преди да ги обуем, защото влагата допринася за лошата миризма. Абсорбиращите стелки също могат да помогнат срещу изпотени стъпала. Ходенето бос, когато е възможно, е от полза при този проблем.

По-ниска температура в помещенията

Поддържането на по-ниски температури у дома и на работното място могат да намалят потенето. Подходяща е употребата на вентилатор или климатик. Друг вариант е прозорците да стоят отворени, за да се разрежда въздуха, освен в случаите, когато навън климатът е много горещ. Пиенето на студена вода е от съществено значение.

Водете здравословен начин на живот

Затлъстяването, тютюнопушенето и консумацията на алкохол могат да предизвикат или засилят тежкото изпотяване. Това помага не само за намаляне на изпотяването, но и намалява риска от много заболявания.

Отидете на лекар

Ако прекомерното изпотяване причинява проблеми в живота си или е придружено с други симптоми, консултирайте се с лекар относно лечението. Ботокс инжекции, ниско ниво на електрически токове и някои лекарства могат да бъдат от полза, пише Пулс.бг.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ