ПОЛИТИКА 

Борисов поиска единни пътни и транспортни такси на Балканите

В бъдеще страните от Балканите е възможно да бъдат с единни пътни и транспортни такси. Тази идея лансира премиерът Бойко Борисов пред министрите на днешното правителствено заседание, става ясно от стенограмата. Министър-председателят отбелязва, че колкото по-добре се развиват Балканите, толкова по-добре и за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите.

„Идеята в последствие да се направи единна такса, единни тарифи за движението на стоките, хората и товарите – това може действително да направи Балканите в една привлекателна за инвеститорите зона“, казва Борисов. Той обяснява, че големите държави в Европа разбират, че ако не дойдат те в региона, други геостратегически сили ще ги изпреварят.

Борисов коментира, че провелата се среща в Лондон е ярко доказателство, че темата за Западните Балкани, която страната ни реанимира, ще бъде на дневен ред и след българското председателство. По думите му с присъствието на канцлера на Германия Ангела Меркел, премиерът на Полша и всички останали лидери, се отхвърлят твърденията, че темата ще утихне. Премиерът отбелязва фактът, че България не е част от Берлинския процес, но въпреки това присъства на срещите, защото приносът ни за развитието на региона се оценява.

„Това се отчита от всички Балкански страни. Затова бяхме поканени, за да се покаже – ние не сме член на този формат – че това, което България е направила е правилно, важно. И Берлин, Лондон, Париж стоят зад тези решения“, заявява Борисов пред министрите. Той припомня, че следващата седмица в Пловдив ще пристигнат шефовете на Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка, а министрите Ивайло Московски и Емил Караниколов, са получили указания да работят за общи Балкански проекти.

Относно оставките в правителството на Великобритания, Борисов казва, че трябва да се направи всичко Брекзит да не се отрази много негативно върху икономиката, финансите, търговията с Европа.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ