Home » Бизнес » Икономиката ни забавя растежа в края на миналата 2021 година

Икономиката ни забавя растежа в края на миналата 2021 година

Сподели новината

Брутният вътрешен продукт на България нараства с 4.5% на годишна база през четвъртото тримесечие на миналата 2021 година, сочат експресните оценки на Националния статистически институт. Това е леко забавяне на икономическия растеж спрямо предходното тримесечие, когато повишението на БВП възлизаше на 5%, става ясно от съобщението. Икономическият ръст на тримесечна база достига 1% според сезонно изгладените данни. Трябва да се отбележи, че експресните оценки подлежат на ревизия, която може да измени окончателната оценка за ръст на БВП на България.
БВП в стойностен обем, текущи цени

Според експресните оценки на националната статистика за четвъртото тримесечие на 2021 година БВП в номинално изражение достига 38.513 млрд. лева.

Реализираната добавена стойност през четвъртото тримесечие на 2021 г. е 33.476 млрд. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление с 81.7%, което в стойностно изражение възлиза на 31.476 млрд. лева. През четвъртото тримесечие на 2021 г. бруто капиталообразуването е 8.283 млрд. лева и заема 21.5% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. БВП по сезонно изгладени данни се увеличава с 4.5% спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност нараства с 4.2%.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. спрямо предходното тримесечие БВП по сезонно изгладени данни нараства с 1.0%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 1.2%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през четвъртото тримесечие на 2021 г. причина за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни спрямо предходното тримесечие е увеличението на крайното потребление с 1.3%.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

Източник

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.