ЛИЦАТА 

Ентусиасти изкачиха Мальовица в памет на Боян Петров

Край едноименната хижа бе поставена книга за пожелания и впечатления, подобна на дневника на алпиниста по пътя към Копитото на Витоша

През почивните дни почитатели на алпиниста Боян Петров му отдадоха почит като изкачиха Мальовица – последния български връх, на който Боян стъпи, преди да замине за Хималаите и да изчезне под връх Шиша Пангма в началото на май. Участниците изминаха маршрута от над 6 километра с положителна денивелация от над 1000 метра до върха за около 4 часа. Преобладаваха хората в активна възраст, но имаше и по-възрастни, както и много деца, дори и бебета, носени в специални раници.

„Всички ние сме негови почитатели, последователи по някакъв начин. Възхищаваме се на това, което е постигнал, но искаме и да почетем паметта на всички наши загинали колеги. Понеже аз по професия съм военен пилот и преди няколко седмици стана катастрофа в авиобазата, по някакъв начин искаме да почетем всички рискови професии“, „В България много често се случва да се чува само лошото, а доброто да мълчи. Днес показваме, че доброто не мълчи и изкачваме един връх в името на нещо хубаво“, споделиха участници в похода пред БНР.

Сред участниците беше и директорът на Национален парк „Рила“ Красимир Андонов. Той донесе книга за пожелания и впечатления, която беше поставена в кутия на хижа „Мальовица“ – по подобие на дневника на Боян Петров по пътеката до Копитото на Витоша.

Така бе изпълнено желание на алпиниста при хижата под върха в Рила да бъде поставен подобен дневник. Според Красимир Андонов, над 500 души са се опитали да изкачат връх Мальовица в събота.

Стотици бяха заявили предварително участието си в предстоящото изкачване през социалните мрежи.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ