МОНДИАЛ СВЕТЪТ 

Чуждите медии критикуват Путин за чадъра

Чуждестранните медии критикуваха остро президента на Русия Владимир Путин за церемонията по награждаване на световното първенство в неделя вечерта. Точно когато хърватският отбор започна да получава сребърните си медали и да получава поред поздравления от шефа на ФИФА Джани Инфантино, от Путин и колегите му от Франция – Еманюел Макрон, и Хърватия – Колинда Грабар-Китарович, както и от президента на УЕФА Александър Чеферин, над стадион „Лужники“ плисна пороен дъжд. Над главата на руския президент веднага бе опънат огромен чадър, докато останалите официални лица останаха на мокро близо 10 минути, докато и за тях не бяха донесени чадъри.

Френското издание „Ел“ акцентира именно на този момент, като отбелязва, че Макрон и особено хърватският президент „са спечелили симпатиите по време на тази невероятна сцена“. Подчертава се, че Грабар-Китарович е запазила търпението и усмивката си и е продължила да поздравява и прегръща футболистите въпреки проливния дъжд. Подобна е била и реакцията на Макрон, за когото изданията на шега пишат, че и той като националите е „намокрил фланелката си“. Според коментатори във френски издания, Путин е показал липса на галантност точно в този момент, тъй като е трябвало бързо да отиде с чадъра до хърватската си колежка и да я предпази от дъжда.

Английският „Дейли Стар“ влиза в подобен тон, като отбелязва, че Путин е стоял щастливо под огромния чадър, докато колегите му държавни глави са станали вир вода. „Сън“ се спира на факта, че помощниците са били подготвени с чадър само за руския президент, докато за другите официални лица е трябвало да търсят впоследствие. „Принципът „първо дамите“ не действаше след финала на световното първенство. Путин беше първият, когото прикриха от дъжда“, пише „Мирър“ и добавя, че в социалните мрежи хората масово са отбелязали фаворизирането на руския президент в тази ситуация.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ