ШАРЕН СВЯТ 

Македонци канят мъртъвци на сватбата си

Златко Димовски започна сватбения си ден по традиционен начин – отиде до гробището на македонското село Галичник, за да поговори с мъртвите и да ги покани на церемонията. След това той се избръсна и заедно със свои приятели отиде да вземе бъдещата си съпруга Таня Лепченска, предава Ройтерс.

Двойката бе избрана да играе централна роля в тазгодишния фестивал на сватбите в Галичник, който е ежегодна проява на македонската култура и привлича диаспората и туристи.

Златко и Таня са се оженили през уикенда с двудневни тържества, танци и християнски ритуал, предаван от уста на уста в планинското село в близост до границата с Албания. Жените носят забрадки и червени рокли със сложни бродерии. Мъжете са облечени в тъмни сака, бели ризи и традиционни кръгли шапки.

Организаторите казват, че началото било положено, когато жителите на Галичник започнали да мигрират, за да работят, но чувствали нуждата да се връщат, за да запазят традициите живи.

В началото на 21-и век в Галичник живеели 3000 души, докато сега там постоянно пребивават само трима. Булката Таня Лепченска, която иначе живее в Скопие, е сред множеството от хора, които се върнаха в дома на предците си заради фестивала.

Церемонията сега има благословията на туристическия борд и на правителството. „Галичник е епицентърът на македонската култура, традиция, обичаи и изкуства през вековете“, заяви на фестивала министърът без портфейл Роберт Поповски.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ