Home » Извън/Земно » „Безумци“: Рогозин поиска сваляне на санкциите, припомняйки къде може да падне МКС

„Безумци“: Рогозин поиска сваляне на санкциите, припомняйки къде може да падне МКС

Сподели новината

Роскосмос направи обръщение към партньорите си на Международната космическа станция от други страни, в което настоява да бъдат снети санкциите от предприятията на държавната корпорация. Това съобщава Дмитрий Рогозин в своя Телеграм канал. Той е озаглавил публикацията по следния начин: „Върху кого може да се „приводни“ или „приземи“ 500-тонната Международна космическа станция?“

„Тази карта е съставена от американски астрономи, спорещи с мен. Но тя само показва, че най-малката опасност от разрушаване на МКС представлява именно Русия. Но населението на други държави, включително и тези, ръководени от „кучетата на войната“, си струва да се замислят над цената на инициираните от тях санкции срещу Роскосмос, над цената на маниакално разрушеното от Запада международно космическо сътрудничество. Безумци”, е написал ръководителят на Роскосмос. Той е уточнил, че изискванията са изпратени до НАСА, както и до космическите агенции на Европа и Канада (ESA и CSA).

По-рано Рогозин вече отбеляза, че Международната космическа станция е заплашена от „неконтролирано слизане от орбита“ и падане на територията на Европа или САЩ, или Индия и Китай, ако западните ограничителни мерки поради „ситуацията“ в Украйна засегнат сътрудничеството в областта на Космоса с Москва: МКС може да ви падне на главата, заяви шефът на Роскосмос по повод санкциите срещу Русия

Ръководителят на SpaceX Илон Мъск отговори на това: в Twitter милиардерът намекна, че неговата компания може да спаси МКС, а след това одобри разсъжденията за това как корабът Dragon ще се скачи на мястото на руския сегмент.

Ден преди това Канада добави към списъка си с антируските санкции Министерството на отбраната, Службата за външно разузнаване, Рособоронекспорт, Казанския хеликоптерен завод, както и Ракетно-космическия център „Прогрес“, дъщерно дружество на Роскосмос.

Именно то произвежда ракети-носители от семейството на „Союз“, които участват в извеждането на спътници и автоматични междупланетни станции в орбита. С тях се изпращат и експедициите до МКС. В санкционния списък на САЩ още в края на 2020 година е попаднал самарският Ракетно-космически център „Прогрес“.

До какво ще доведат санкциите срещу Роскосмос?

От началото на войната в Украйна западните страни въведоха много ограничения срещу Русия, нейните компании, предприятия и граждани. Някои от тях засегнаха космическата индустрия.

В отговор Роскосмос преустанови сътрудничеството с ЕSА при изстрелвания от космодрума Куру във Френска Гвиана и изтегли своите специалисти оттам; отмени изстрелването на спътници на британския OneWeb; спря доставките на ракетни двигатели за САЩ и съвместни експерименти с немски колеги на МКС. Русия също отказа да работи с НАСА по автоматичната междупланетна мисия „Венера-Д“, считайки това за неуместно.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Рогозин пророкува, че до 2030 г. МКС ще се разпадне, и си размени „любезности“ с американски астронавт

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.