ШАРЕН СВЯТ 

Климатиците – заплаха за човечеството

Учени от университета в Медисън,щата Уисконсин, предупреждават, че климатиците ще застрашат живота на много хора по света, тъй като заради глобалното затопляне те ще бъдат все по-често използвани, пише изданието „Сайънс алърт“.

Масовото влизане в употреба на климатиците след повсеместното повишаване на температурите ще доведе до допълнително замърсяване на въздуха. А то е свързано с риск от преждевременна смърт.

Повишената консумация на електроенергия от тези уреди ще натовари допълнително националните енергетики. Това ще бъде пряко свързано с повишени емисии в атмосферата на газове и аерозоли. Увеличаването на температурата на въздуха само с 3,5 градуса по Целзий ще повиши потреблението на електроенергия с 30 процента.

Резултатите от компютърно моделиране показаха, че към 2050 година потреблението на електроенергия в САЩ може да се утрои. А това ще предизвика допълнително 600 смъртни случая годишно. Специалистите са убедени, че замърсяването на въздуха може да се понижи, като се използват възобновяеми източници на енергия.

През октомври 2017 година американски специалисти публикуваха доклад в медицинското списание „Лансет“, според който замърсяването на околната среда, в това число на водата и въздуха, причинява повече смъртни случаи от войните, насилието, болестите, глада и стихийните бедствия.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ