Home » Свят » Путин с важна новина за газа

Путин с важна новина за газа

Сподели новината

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че предварително сключените договори за доставка на газ ще бъдат изпълнени, тъй като Руската федерация цени репутацията си на надежден доставчик. Руският държавен глава подчерта, че плащанията за газ ще бъдат прехвърлени от долари в рубли.

Путин заяви, че "неприятелските страни" ще трябва да плащат за руския газ в рубли, след като замразяването на руските активи от чужди държави разруши доверието на Москва. Президентът на РФ каза, че промените ще засегнат само валутата на плащане и че правителството и централната банка имат една седмица, за да намерят решение как да преместят тези операции в руската валута. В същото време Путин подчерта, че Москва възнамерява да продължи да доставя на Европа газ в съответствие с обемите и цените, посочени в договорите. Коментарите идват, след като Европейският съюз заяви, че възнамерява да намали зависимостта си от руския газ и вероятно дори предприеме санкции спрямо енергийния сектор на Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

Русия няма да приеме плащане за доставки на природен газ във валути, които са се компрометирали, включително долари и евро, и ще премине към плащания в рубли. Това обяви руският президент Владимир Путин на среща с правителството. „Реших да приложа комплекс от мерки за прехвърляне на плащания за нашия природен газ, доставян на така наречените неприятелски страни, в руски рубли възможно най-скоро“, каза той, цитиран от ТАСС. Президентът добави, че след като разплащанията на Русия с неприятелските страни се прехвърлят в рубли, чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите операции. Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с неприятелски държави ще се отразят само на валутата на плащане, която ще бъде руската рубла. „Моля правителството да издаде съответната директива на "Газпром" за изменение на съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да извършват необходимите операции“, нареди Путин.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.