НОВИНИТЕ 

Никой не следи за АТВ-та на пясъка у нас

Никой не следи за АТВ-та по пясъчните ивици у нас. Причината е проста – мощните машини се карат най-често по неохраняемите плажове, защото концесионерите не ги допускат на техните ивици под наем.

Управителите на плажовете предпочитат да сложат колкото се може повече чадъри и шезлонги, коментираха те. За АТВ-тата отговарят областните управители и МВР. В параграф 22 попадат и инцидентите с ПТП-та на плажните ивици. Ако се случи автомобил или АТВ да навлезе върху пясъчната ивица и блъсне човек, то системата задейства органите на КАТ.

В подобни случаи униформените прилагат Закона за движение по пътищата. Трябва обаче някой да ги повика и да посочи нарушителя, защото на плажа пътища няма, респективно КАТ няма ангажимент да бди за спазване на пътните правила по тези места. Още по-заплетен е казуса с АТВ-та. При инциденти с подобни офроуд машини, полицията може да вземе мерки, но само ако те са надлежно регистрирани. Много от АТВ-тата обаче не подлежат на задължителна регистрация, защото техническите им характеристики и мощността не отговарят на приетите у нас норми и изисквания.

Тогава ситуацията се оказва шахова, признават контролните органи. Ако пък има случай на неправилно паркиране на автомобил, в забранена зона – директно върху пясъка, то КАТ няма правомощия да налага санкции по Закона за движение по пътищата. В такива случаи се прилага само общинската наредба за опазване на обществения ред, а съответната община е компетентният орган, който може да наложи санкции.

Концесионерите, макар и да отговарят за стопанисваните ивици, нямат нито правомощия, нито задължения да осигуряват реда на плажните ивици. В случай на неправилно паркиране, катастрофа или друг инцидент те могат единствено да наберат спешния телефон и да подадат сигнал.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ