СИНЯ ЛАМПА 

Полицейската акция по Южното Черноморие продължава

Снощи започна мащабна полицейска акция на „Пътна полиция” на територията на Южното Черноморие. Операцията е срещу водачи, шофиращи след употреба на алкохол и наркотични вещества. Проверки ще се извършват и днес, а акцията ще продължи до края на активния летен сезон, съобщават от полицията.

„Стартира и се провежда широкомащабна операция по линия и противодействие на пътния травматизъм. Извършват се засилени проверки на водачи и се цели констатирането на случаи, превенцията, предотвратяването и извършването на административно-наказателна дейност на водачи употребили алкохол, наркотици и други съпътстващи нарушения“, уточни началникът на сектор „Охранителна полиция” комисар Неделчо Рачев.

Само за час полицаите задържали петима пияни и петима дрогирани шофьори. Още в първите минути на акцията били спрени нарушители – единият в Царево с 1,11 промила алкохол зад волана, а другият в Приморско – с 1,36 промила.

Спреният за проверка в Царево шофьор обвинил служителите на реда в манипулация. „Аз на практика не пия алкохол от пет години, не съм употребил алкохол и не ми излизаха пробите, но в момента просто се манипулираха нещата, защото хората си знаеха работата и казаха, че съм пил, защото пет пъти на мен ми излезе, че аз не съм пил”, твърдял той пред униформените, цитиран от БГНЕС.

Заради съмнително поведение друг водач в Приморско бил отведен в полицейското управление, за да бъде тестван за наркотици. За минути модерният апарат отчел положителна проба на амфетамин и метамфетамин, въпреки че мъжът твърдял,че не е употребявал нищо. Сега срещу водача ще бъде образувано досъдебно производство за това, че управлява след употреба на наркотици.

По същото време е бил установен и шофьор на пътнически микробус, който в този момент не превозва пътници. Дрегерът отчел 0,70 промила, а на водача бил съставен фиш и му е отнета книжката за управление на МПС. „Пих една бира след работно време естествено”, оправдал се водачът и обяснил, че бил тръгнал да се прибира към дома си.

Акцията включва още проверки за неизрядни шофьорски книжки, преглед на автомобила, както и бърза проверка в базата данни на КАТ за крадени коли, както и за лица, обявени за общодържавно издирване.

Очаква се от Сектор „Пътна полиция” да оповести стряскаща статистика за първото шестмесечие на 2018 г., през което заловените шофьори, употребили наркотици, са повече от тези седнали зад волана след консумация на алкохол. През 2017 г. най-много задържани дрогирани шофьори в страната – 406, са отчетени именно в Бургас през летните месеци.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ