НОВИНИТЕ 

Майки на деца с увреждания: Не можем да застанем зад закон, ощетяващ хора

Проектът на работната група, която изготвя законопроекта за хората с увреждания, не удовлетворява протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова.

„Не можем да застанем зад законопроект, който е дискриминационен и ощетява много хора. Той няма да заработи от януари, защото в допълнителните разпоредби ясно се казва, че ще има шест месеца от обнародването, ще има и още шест месец за методиката. Това означава, че много хора ще останат и без лична помощ и без финансова подкрепа, обясни пред журналисти на влизане днес в Министерството на труда и социалната политика една от протестиращите майки.

Тя допълни, че протестиращите майки на деца с увреждания влизат изключително разочаровани както от действията на социалния министър, така и от всички национално представителни организации, които подкрепят този закон. Майките не разбират какво точно национално представителните организации подкрепят, защото, освен финансовата подкрепа от 20 лева, която щели да вземат хората с увреждания, в него не се предлагали никакви конкретни реформи, предава БТА.

Протестиращите майки поискаха незабавно оставката на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и на зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че не вижда никаква реформа в предложения законопроект. Според нея индивидуалния подход и индивидуалната оценка имали само пожелателен характер, докато препоръките нямат задължителен характер. По думите й личната помощ е само маркирана с едно изречение и не се дават гаранции, че тя ще бъде предоставена. Освен това, в предлагания законопроект, не се променят политиките по отношение на помощните средства и медицинските изделия, добави Манолова.

Според омбудсмана, освен допълнителната финансова подкрепа, която е в малко по-голям размер, в този законопроект нямало нищо друго. „Те имат нужда от тази финансова подкрепа, но те имат нужда и от подкрепа да живеят нормално“, изтъкна Манолова. Тя бе категорична, че хората с увреждания не искат милостиня и допълни, че няма да подкрепи законопроекта в този му вид. Протестиращите майки и омбудсманът Мая Манолова възразиха и срещу това, че късно снощи около 22.00 часа им е бил предоставен последният вариант на законопроекта.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ