ТЕМА 

Ало измамниците започнаха да звънят и от Словения и Албания, използват нова схема

От нова телефонна измама се оплакаха жители на Северозапада, пише „Конкурент“. Заплахата вече циркулира и в други региони. Схемата е една и съща – звънят на мобилни телефони от чужбина и ако абонатът отговори, не може да прекъсне връзката. Нужно е директно да бъде изключен телефонът, споделиха монтанчани. На Саша Петрова й звъннали в нощта срещу неделя. Докато вземе телефона, връзката прекъснала.

Изчакала минута-две, но не последвало друго повикване. Сашка легнала и след не повече от 10 минути последвал звън. „Тези два номера +38643092647 и +38643092986 ми звъняха два пъти. Проверих кода, от Словения са. Нямам роднини, близки, познати, приятели в тази страна, затова не върнах обаждането. Но когато се оплаках на колегите, се оказа, че и на тях им се е случило миналата седмица”, разказа Петрова. Бърза репортерска проверка показа, че подобни обаждания са имали десетки граждани. Пенка Цветкова, чиято възрастна майка живее сама, а сестра й е на екскурзия в чужбина, звъннала обаче на номера след обаждането. „Излъгах се, защото сестра ми пътува с автобус и реших, че нещо се е случило. Никой не отговори, но когато реших да прекъсна разговора, не успях.

Телефонът продължаваше да отчита секунди. Затова го изключих и извадих картата за кратко. Когато я върнах обратно, последваха още пет позвънявания – един сигнал и затварят. Проверих кода – от Албания е”, поясни тя и също изрази съмнения, че вероятно става дума за нова схема за печелене на пари.

Магдалена Петрова я притеснявали също от Словения. Последните три цифри на номера са различни от тези на Саша – +38643092097. Подобни лъжливи повиквания са имали през миналата седмица Нина Георгиева и племенникът й. „Само кликват и чакат да им върнеш обаждане, което вероятно се таксува доста високо. В телефоните има опция за блокиране на номер, от когото не желаеш да получаваш обаждане. Използвах я за първи път”, уточни Георгиева. Дамите са категорични, че това е нова схема на измама и чрез нея някъде някой „заработва” пари. Те вече разпространяват информацията в социалните мрежи.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ