Home » България » Петър Славов пита ЦИК кога ще въведем дистанционно електронно гласуване

Петър Славов пита ЦИК кога ще въведем дистанционно електронно гласуване

Сподели новината

Адв. Петър Славов, юрист и бивш народен представител, изпрати до Централната избирателна комисия запитване по реда на Закона за достъп до обществена информация относно въвеждането на дистанционно електронно гласуване в българските избори. Това съобщи юристът във Facebook.

„Новият парламент (всъщност вече е на повече от 100 дни) някак забрави темата с изборното законодателство и многото останали за решаване проблеми отпреди. Особено смущаващo е говоренето от някои политици в него, как „дистанционното електронно гласуване“ било отменено и, един вид, възстановяването му щяло да е трудно, но пък продължително?!“, пише адв. Славов, който беше един от радетелите на машинното и дистанционното гласуване в 43-тия Парламент.

„И тъй като това не е вярно, реших да подсетя с приложеното Заявление новата ЦИК (всъщност – и тя вече не е толкова „нова”), че имат ясно разписана отговорност в Изборния кодекс за въвеждането на електронното гласуване, като разпоредбите и към момента са почти същите като тези, които внесохме и приехме във вече далечния 43-ти Парламент през 2016 г.!“, пише още той.

„Това, което мнозинството на т.нар. „патрЕоти“ и ГЕРБ компрометираха в 44-то НС, бе отмяната на задължителния срок за въвеждането на ДЕГ (до Евровота 2019 г.). Правилният юридически прочит на уредбата на електронното гласуване в ИК и към момента показва, че за реализацията му следва да се работи (без задължителен краен срок), но в момента, в който ЦИК изгради системата за ДЕГ и проведе нужните експерименти и тестове за нейната надеждност, може да пристъпи и към реалното му въвеждане! Най-добре поетапно, като се започне със сънародниците ни в страните от ЕС“, посочва адвокатът.

„Още повече, че в този кабинет има министър на електронното управление и бе дадена заявка, че най-късно до края на годината всеки български гражданин ще може да разполага и с електронна идентификация!“, допълва той.

В питането си до ЦИК, адв. Славов иска информация дали е готов софтуерът, през който да се извърши експериментално дистанционно електронно гласуване; проведени ли са вече такива експерименти; в какви срокове ЦИК има готовност да въведе дистанционното електронно гласуване и на какъв етап е подготовката на електронно гласуване от район/и „чужбина“.

Дистанционното електронно гласуване би позволило българските граждани у нас и в чужбина да гласуват електронно, без да има необходимост да посещават избирателна секция, за да упражнят правото си на глас.

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.