СВЕТЪТ 

Тирана и Белград се разбрали за подялба на Косово

Министър-председателят на Албания Еди Рама и президентът на Сърбия Александър Вучич са се договорили за подялба на Косово, твърди бившият албански държавен глава и премиер Сали Бериша, цитиран от македонското електронно издание „Денешен“ и агенция „Фокус“.

Според него Рама и Вучич са постигнали съгласие относно идеята за корекция на границите на Косово. Албанският премиер дори обсъдил това с бившия министър-председател на Швеция Карл Билд, пред когото споделил, че е отворен за подобна възможност. „Рама се е договорил с Вучич за подялба на Косово. Бившият шведски премиер Карл Билд потвърди, че Едвин Кристач Рама се е договорил с Александър Вучич и неговите албанофобски аргументи за подялба на Косово. На тази среща Еди Рама заявил, че е отворен за идеята на Вучич.

Албанската държава заради капитулацията на Еди Рама е изправена пред втора подялба, но този път не от големите сили, а от албанофоба, който в момента е най-голямата опасност за албанската нация“, заявява Сали Бериша, който беше начело на Албания като президент от 1992 до 1997 г., а след това и като министър-председател от 2005 до 2013 г.

Преди дни сръбският президент Александър Вучич намекна за подялба на Косово. „Аз съм привърженик на идеята в Косово да бъде прокарана разграничителна линия между районите с наши сънародници и местата, в които живеят албанци“, заяви той в северния град Шид, цитиран от белградския в. „Блиц“. „Аз съм за постигане на споразумение с Прищина, но няма да разкривам картите си. Това би навредило на нашата кауза“, посочи той, отказа повече коментари по темата.

Вчера президентът на Република Сръбска в Босна – Милорад Додик заяви, че северната част на Косово трябва да стане част от територията на Сърбия, тъй като по този начин ще се осигури най-висок международен стандарт на защита на сръбския народ в Косово и ще се защитят църковните имоти, предаде македонското електронно издание A1 On.

„Сърбите могат да изградят концепция за свой план, който да предвижда краткосрочни и дългосрочни цели за нашия народ. За начало това би било реинтегрирането на четирите общини в северната част на Косово“, изтъкна той.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ