ТЕМА 

Видеонаблюдението на полицаите в патрулките плаче за ремонт

Видеонаблюдението в полицейските коли, което би трябвало да заснема всички действия на служителите и е една от антикорупционните мерки във ведомството, се нуждае от спешен ремонт. Не е ясно каква част от камерите изобщо работят. МВР е обявило обществена поръчка, чрез която се търси фирма за ремонт и поддръжка на техниката.

Видеонаблюдението в патрулките бе въведено преди 3 г., малко след като катаджия от София бе заснет да взима подкуп на столичния бул. „България“. Впоследствие той бе осъден условно на първа инстанция, делото още е висящо.

В момента камери, които снимат какво правят полицаите по време на смяна, би трябвало да има в 120 патрулни коли. Не е ясно обаче каква част от тях работят. Първото изискване към изпълнителя на бъдещата обществена поръчка е „възстановяване на съществуващата автоматизирана информационна система“.

От МВР искат изпълнителят да демонтира техниката от едни патрулни автомобили и да я прехвърли на други. Стойността на поръчката е 250 хил. лв. Срещу тези пари МВР ще си плати и за следгаранционно поддържане на техниката. Във всяка патрулна кола трябва да има по три камери, става ясно от поръчката. Едната наблюдава предната зона на автомобила, втората – задната, а третата снима вътрешността. В комплекта техника влизат и 2 безжични микрофона, които се носят от служителите.

Заради големия обем на информация записите се гледат само при сигнал или подозрение за корупция. Преди няколко месеца шефът на КАТ Бойко Рановски заяви пред в. „Сега“, че в рамките на година нито един катаджия не е бил отстранен от работа заради корупция. В същото време премиерът Бойко Борисов на няколко пъти е заявявал, че антикорупционните мерки в МВР са отблъснали желаещите да работят в пътната полиция. „Откакто въведохме камерите и таблетите, няма желаещи за катаджии. Представяте ли си докъде я докарахме?!“, заяви той наскоро в Пловдив.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ