СИНЯ ЛАМПА 

Нова ало измама от чужбина атакува абонати на мобилните оператори

Сметката ни за телефон набъбва с пъти, ако върнем на непознат номер. Как действа новата нагла схема, разказа Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна” в сутрешния блок на Нова телевизия.

След като в началото на годината мобилни абонати у нас бяха атакуваха от импулсни номера от екзотични дестинации, сега в ход е нова измама по подобни правила. Този път обаче позвъняванията идват основно от Словения, но не само. Измамените вече са стотици.

През последните дни много телефонни абонати у нас сигнализират, че са търсени от Словения от номера с код +386. Веднъж отговорили – следват и нови позвънявания. Този път от различни държави. Схемата работи именно чрез пропуснати повиквания от чужбина. При предишната масова атака за минута сметката на ужилените набъбваше с между 7 и 8 лева.

Новината за новата схема бързо плъзна из социалните мрежи, а ужилените от „ало” измамниците се оказват стотици. Схемата работи на принципа на пропуснатите повиквания и разчита на моментната ни емоция. Анализите на един от телекомите показват, че последната атака е само привидно от Словения. Зад телефонния код всъщност е „маскиран” оператор в Косово, където обажданията са малко по-скъпи от тези в ЕС.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ