НОВИНИТЕ 

Майките на деца с увреждания поискаха оставката на Минчо Коралски

Майките на деца с увреждания поискаха оставката на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски в ефира на БТВ. Според тях в сферата на хората с увреждания има крещяща нужда от реформа, а тя не се прави.

„Вие не желаете да я подкрепите, затова следва да отстъпите мястото си на човек, който иска. Ако хората усещаха, че има някаква воля за реформа, дали майките на деца с увреждания щяха да са на улицата?“, обърнаха се те към Коралски.

„В момента действа Закон за хората с увреждания. Ако ми посочат точно коя функция не е изпълнена, аз с удоволствие бих коментирал. Не знам за какво ми искат оставката. За реформата се работи от началото на годината. Една изпълнителна агенция не прави закони“, уточни председателят на Агенцията за хората с увреждания.

„Конвенцията за хората с увреждания е ратифицирана 2012 г. От 2013 г. има план за действия. Оттогава до сега не виждаме активни действия на Агенцията в посока подобряване на живота на хората“, добавиха майките.

Коралски не се съгласи с това твърдение и припомни, че България е една от първите държави, които е въвела електронен регистър в помощ на хората с увреждания и трябва да се гордеем с това. Според майките обаче регистърът работи само на думи. Те допълниха, че са усвоени едни милиони, а полза не се вижда. „Не е осигурена достъпна среда за хората с увреждания“. Отправена е покана към майките да се запознаят с регистъра, но те отказаха, разясни Коралски.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ