ЗДРАВЕТО 

Спирулина – майчиното мляко на планетата

Спирулината е позната още по времето на древните маи и ацтеки, които са укрепвали и подмладявали организма си с нейна помощ. Едноклетъчните сини водорасли са признати за един от най-големите потенциални източници на белтъчини сред растенията. Спирулината стимулира, укрепва и подсилва имунната система. Особено полезна е при поддържане на здравословен режим на хранене. Подобрява липидния и глюкозния метаболизъм, редуцира мазнините в черния дроб и укрепва сърдечното здраве.

Поради липсата на целулозни клетъчни стени, спирулината не изисква химическа или физическа преработка, освен това е и източник на белтъчини, които са 55-70% от масата й.

Както знаем водораслите са едни от най-интересните създания на природата, от които се смята, че се е зародил животът преди три и половина милиарда години. Над 21% от кислорода на планетата се дължи именно на тях. Хората ги използват повече от 1000 години като източник на храна или лек. Около 6 000 г. пр. н. е. в Далечния изток те са използвани като питателен източник, съдържащ най-голямо количество хранителни вещества, съчетани в идеален баланс.

Най-питателното растение

Спирулина не е едно конкретно водорасло, а термин, който обозначава две специфични бактерии – Артроспира платенсис и Артроспира максима. Името й произлиза от спираловидната форма на водораслите. Тези водорасли съдържат всички незаменими аминокиселини, както и витамините А, Е, В1, В2, В6, В12, в особено големи количества. В състава им влизат още и фитонутриенти, син фикоцианин (мощен имуностимулант с подчертано антиканцерогенно действие), каротиноиди, минерали (желязо, магнезий, калций, фосфор, йод, селен, манган и цинк), уникални пигменти, омега-3 и омега-6 мастни киселини, гама-линоленова киселина, мощни пробиотични съединения, хлорофил и полизахариди.

Спирулината е един от най-богатите естествени източници на антиоксиданти

Съдържа 25 пъти повече провитамин А от суровите моркови, както и 50 пъти повече органично желязо от суровия спанак. 3 пъти по-богата е на витамин Е от суровия пшеничен зародиш и има 3 пъти по-голяма концентрация на протеини от червеното месо, рибата и пилетата. Богата е и на витамин C. В 1 грам суха маса водорасли има само 4 кал. и почти никакъв холестерол.

Пречистване от тежки метали и токсини

Едно от най-потенциалните свойства на спирулината се свързва с изчистването на тялото от ненужни замърсители, в това число от кадмий, флуор, олово и живак. Тя е особено ефективно средство и за регулиране на липидната пероксидация. Съдейства и за понижаване на триглицеридите.

Мускулна издръжливост и сила

Спирулината ви дава и издръжливост, особено при активност над 2 часа. Увеличава мускулната сила – и при трениращи, и при нетрениращи хора. И е отличен избор при алергии, включително алергичен ринит. Съдейства също така и за понижаване на систоличното и дисистоличното кръвно налягане, като значителен ефект се отбелязва след поне 6 месеца употреба. Незаменима е и със своя антиоксидантен ефект, като особено силен ефект има при възрастни мъже. Особено препоръчителна е за пушачите.

Как да я използвате?

  • За регулиране на холестерола – 1-8 г дневно;
  • За мускулно възстановяване 2-7.5 г дневно;
  • За умерено регулиране на кръвната захар – 2 г дневно;
  • За понижаване на кръвното налягане – 3.5-4.5 г дневно;
  • За третиране на омазнен черен дроб – 4.5 г дневно;

Не се препоръчва да се надхвърля дозата от 8 г дневно. Не е установено и дали е по-ефективен еднократен дневен прием или разделяне на дозата на няколко по-малки приема, пише Здраве.то.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ