Home » Свят » ХДС: Паметникът на Ернст Телман в Берлин да бъде претопен

ХДС: Паметникът на Ернст Телман в Берлин да бъде претопен

Сподели новината

Християндемократическият съюз в Германия /ХДС/ настоява за унищожаването на паметника на Ернст Талман в Берлин, а основанието им за това са събитията в Украйна, пише morgenpost.de.

Депутатската група на ХДС към Съвета на депутатите на квартал Панков в Берлин ще предложи да бъде демонтиран паметникът на германския комунистически лидер Ернст Телман. Според члена на съюза Давид Паул паметникът на Телман трябва да бъде премахнат от списъка на паметниците в Берлин, демонтиран и претопен, а стойността на получения метал трябва да бъде дарена на проекти в помощ за Украйна. „Тревожно е, че в сърцето на Берлин почитаме антидемократ“, казва Паул за Телман. От гледна точка на християндемократите това решение става все по-актуално във връзка със събитията в Украйна.

На знамето на паметника на Телман добре личат съветските символи, подчертава Паул. Във време, когато руски танкове със звезди настъпват към украинските градове, е необходимо да се направи нов опит да се свали от пиедестала „бойния колос“ Ернст Телман, заключава политикът. Християндемократите се надяват, че други фракции ще ги подкрепят в окръжното събрание. Предложението на ХДС е подкрепено условно от Зелените, които декларират необходимостта от „ясно назоваване на престъпленията на сталинизма и Ернст Телман“, но са отхвърлени от Свободната демократическа партия, които го смятат за „ненадминат популизъм“. Културната комисия на Берлинския сенат, оглавявана от Клаус Ледерер от Левицата, смята искането на християндемократите за "много съмнително".

Нейният говорител критикува предложенията за събаряне на паметника на Телман: „Разбира се, има по-добри начини да се помогне на Украйна, без да се унищожават културни ценности. Бихме искали също така да отбележим, че съветските паметници все още са под охрана". Паметникът на Ернст Телман е издигнат в Берлин от съветския скулптор Лев Кербел през 1986 г. за 100-годишнината от рождението на лидера на Комунистическата партия в Германия. Лидерът на германските комунисти, антифашистът Ернст Телман е заловен от Гестапо на 3 март 1933 г. и след 11 години затвор е разстрелян в концентрационния лагер Бухенвалд по пряка заповед на Хитлер и Химлер.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар