СВЕТЪТ 

Турция ограничава разплащания с кредитни карти

Ограничения за използването на кредитни карти и на сроковете за погасяване на потребителските заеми в Турция влизат в сила от 1 септември, става ясно от решение, публикувано в „Държавен вестник“ и цитирано от в. „Хюриет“.

Вноските за погасяване на плащания с кредитна карта на стоки или услуги не може да надхвърлят срок от 12 месеца. Забраняват се покупки на вноски от чужбина, както и не могат да се разсрочват и плащанията на разходи, направени с карта зад граница. Вноските за погасяване на плащане с кредитна карта на стоки или услуги не може да надхвърлят срок от 12 месеца.

Целта на тези мерки е „да се понижи инфлацията, да се намали дефицитът по текущата сметка, вносът и задлъжнялостта на домакинствата“, обясняват от турския банков регулатор. Анкара обяви, че „турската икономика започна да се съвзема“. Това е мнението на президентския говорител Ибрахим Калън, цитиран от в. „Ватан“. Според него с мерките, които вземат всички институции, икономиката ще продължи да се стабилизира.

Турската лира постепенно започна да се стабилизира. Катар ще инвестира 15 млрд. долара в страната, стана ясно след среща на емира Тамим бин Хамад Ал Тани с президента Реджеп Ердоган в Анкара. Те ще бъдат основно във финансовите пазари. Късно снощи турският финансов министър Берат Албайрак трябваше да проведе конферентен разговор с 3000 чуждестранни инвеститори, за да ги успокои за състоянието на икономиката. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че отношенията между Анкара и Брюксел започват да се нормализират и скоро двете страни ще преминат към преговори за визова либерализация.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ