МИСТЕРИИ 

Скала до София излекувала 1000 българки от безплодие

На 56 километра от София, край село Лиляч в местността Манастира, е запазено древно тракийско светилище от скални образувания, наречено „Провиралката“. Според поверието, ако бездетна жена се промуши под камъка, то тя ще зачене. Мълвата гласи, че са повече от 1000 родените благодарение на магическата сила там бебета.

На мъжете скалата също дава плодовитост и любовна сила. Местните хора вярват, че „Провиралката“ е природно чудо, което притежава много силна енергия и се носи предание, че детето на император Юстиниан също се е появило на бял свят, след като той довел жена си Теодора в светилището да изпълни ритуалите под скалата.

Хълмът се вижда от всяка от четирите махали на селото и всяка сутрин слънчевите лъчи докосват първо най-издадените скални форми на мястото. Вечер пък това е последното място, до което достига светлината. Смята се, че енергията на слънцето зарежда скалата с мъжка сила.

До светилището може да се отиде, като се мине през селото и в края се стига до черен път, който се разклонява. Хваща се десният път, където има табела „За храма „Свети Георги“.

Пътят минава покрай малък язовир и се изкачва нагоре в гората, докато стигне равна полянка, на която се намира църквата „Свети Георги Победоносец“, която е отворена само на празници. До църквата може да се стигне и пеша от язовира за около 20 минути. Вляво от пътя за църквата има параклис, разположен в малка каменна ниша, от който започва свещеният скален комплекс. Той се състои от няколко големи каменни блока, които образуват тунел, в дъното на който в лявата част лежи огромна скала с тесен процеп под нея.

Отворът е висок около 30 см, а дължината му е около метър и половина. През този процеп трябва да се провре жената, за да се сбъдне желанието й за рожба. Ако се вгледате в скалата, ще видите прилика с женско тяло в гръб, седнало на камъните, а земята под него е сякаш старателно полирана от успелите да преминат в желанието си да сбъднат мечтата си. Според други предания на това място траките са устройвали мистични ритуали за плодородие.

По поляната около скалния масив са разпръснати едри плоски кръгли камъни. Според някои това са останки от древни маси за пиршества, според други пък са били олтарни камъни. Ежегодно на традиционния събор на селото, който се провежда на 5 май, в навечерието на храмовия празник, майки идват с децата си при скалите в знак на благодарност за чудото, което се е случило.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ