АВТО-МОТО 

VW с €1 млрд. глоба заради вредните емисии?

Автомобилният гигант Volkswagen може да бъде глобен с близо 1 млрд.евро, защото част от превозните средства на компанията не отговарят на по-строгите правила на ЕС за отделяне на вредни емисии във въздуха, съобщават от телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

Хиляди коли на Volkswagem все още не могат да изпълнят правилата, които влизат в сила от утре. Поради това германската компания е наела паркинги, на които да съхранява автомобилите.

Новината, че Volkswagen ще трябва да плати глоба, която се равнява на около една трета от печалбата ѝ през тримесечието, доведе до спад на цената на акциите ѝ с 2% по време на търговията в четвъртък.

„Ситуацията е трудна, но всичко е под контрол“, каза анализаторът в базираната в Лондон брокерска фирма Evercore ISI Арндт Елингхорст. Фирмата на Елингхорст изчислява, че през третото тримесечие на тази година ръстът на печалбата на VW ще спадне до 2% от 5% през предходното тримесечие.

Получи се забавяне с получаването на сертификати за автомобилите по новите изисквания на ЕС, тъй като ресурсите били насочени предимно към справяне със скандала за манипулиране на резултатите при проведените тестове за отделяне на вредни емисии във въздуха през 2015 г.

От автопроизводителя обясниха, че инженерите им са заети с работа около върнатите 11 млн. автомобили на дизел след скандала преди дни.

Европейският съюз засили усилията си за борба със замърсяването на въздуха, след като през 2015 г. Volkswagen призна, че е манипулирала резултатите от тестовете за нивото на отделяне на вредни емисии от милиони коли на дизел.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ