ЛИЦАТА ПОЛИТИКА 

Марешки продава аптеките за 170 млн. – искал само политика

Депутатът Веселин Марешки продава аптечния си бизнес – според няколко независими източника цената е започнала от 200 млн. лв., а сега е свалена на 170 млн. След като ги продадял, щял да се отдаде само на политика, пише “24 часа”. Намеренията му за продажба били съвсем сериозни и бил в напреднали преговори с чешката верига “Д-р Макс”, която искала да стъпи и на нашия пазар, след като влезе в Румъния, Полша и Словакия. “Д-р Макс” управлява близо 1300 аптеки в Източна и Централна Европа с общи продажби за 1,25 млрд. евро и планира да разшири в бъдеще мрежата си в Италия, България, Македония, Хърватия, Босна и Черна гора.

Чехите обаче се отказали заради българското законодателство, което позволява едно дружество да има максимум 4 аптеки. Веселин Марешки продава аптеките си, тъй като искал да се занимава само с политика. Това означавало фактически да купят някоколко десетки фирми, които стоят зад близо 400 аптеки на Марешки. Това изискване в закона отблъсква сериозните стратагически инвеститори като германския търговец на лекарства “Фьоникс” и други международни компании. “Фьоникс” преговаряли също преди година и половина, но пак не се е стигнало до резултат. Интерес имало ѝ от Ромфарма. Това е румънския фармацевтичен производител, който е най-големия собственик на земеделски земи у нас.

Вероятно това е и причината Марешки да обедини лекарствения си бизнес в холдинг От средата на миналата година е регистриран “Марешки холд”, който е шапка на фирмите, притежаващи аптеките и на търговеца на едро “Фармнет”.

Първите стъпки на Марешки в бизнеса с лекарства са през 1991-1992 г., когато открива първата си аптека. След това постепенно започва да развива веригата си. За да заобиколи законовото ограничение от 4 аптеки на един собственик, се регистрират нови фирми с други акционери в тях.

Твърди се, че тласък в развитието на бизнеса му дава договор с един от големите производители у нас. От него Марешки взема лекарства за 60 млн. лв., но без да ги плаща веднага, а след като успее да ги продаде. Това му дава възможност да свали значително цените в аптеките си и така да елиминира голяма част от конкуренцията. Заради този бизнес модел през 2005 г. КЗК го глоби за продажба на лекарства на занижени цени, но Върховният административен съд отмени решението.

През 2003-2004 г. веригата аптеки “Марешки” работи само в Северна България. Но през 2010 г. идва големият разцвет със сделката за търговеца на едро на лекарства “Хигия”, който Марешки купува от “Актавис”. Фирмата след това се прекръства на “Фармнет” и сега е в основата на целия бизнес с лекарства. А неговият обем никак не е малък – за миналата година “Фармнет” има продажби за над 530 млн. лв., показва финансовият отчет на компанията.

В момента Марешки вече има около 400 аптеки. Но стилът на работа не се променил. През миналата година Комисията за защита на конкуренцията отново глоби Марешки, но с доста по-голяма сума – близо 500 хиляди лв., за нелоялна конкуренция на “Фармнет”. Оказван бил натиск на конкурентни аптеки в седем града да зареждат лекарства от “Фармнет”. В противен случай собствениците били предупреждавани, че до тях ще се отвори аптека от веригата на Марешки и те ще фалират. По този казус имаше и разследване на прокуратурата. Първоначално бе обявено, че няма данни за престъпление и става въпрос за нелоялна конкуренция.

По-късно обаче Върховната касационна прокуратура обяви, че намира данни за изнудване, и поиска да бъде свален имунитета на Веселин Марешки и двама негови подчинени, които сега са депутати. В секторен анализ на пазара на лекарства, изготвен от КЗК, бе посочено, че собственик на марката “Марешки” е търговецът на дребно с лекарства “Варнафарма-М”. Другите компании, които ползват марката, го правят въз основа на договори за франчайзинг с “Варнафарма-М”.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ