Home » Новини » Песков допусна спиране на газа, ако не се плаща в рубли

Песков допусна спиране на газа, ако не се плаща в рубли

Сподели новината

Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков каза, че ако европейските страни откажат да плащат за руски газ в рубли, то Москва определено няма да доставя гориво безплатно. Той също така призна, че Русия ще започне да продава петрол в Югоизточна Азия, ако Европа откаже да купува руски суровини, цитира думите му руския вестник „Комерсант“.

Песков каза, че все още не е ясно какви мерки ще предприеме Москва, ако Европа откаже да плаща газа в рубли. Според него обаче в този случай Русия определено няма да доставя газ за Европейския съюз безплатно. „Фактът, че няма да доставяме газ безплатно, е безспорен. Това може да се каже с абсолютна сигурност“, каза той по време на пресконференция.

Дмитрий Песков добави още, че „падащите поръчки за петрол“ от европейските купувачи ще бъдат компенсирани от продажбата на тази суровина в Югоизточна Азия. Той подчерта, че Европа не е единственият пазар за петрол.

По-рано руският президент Владимир Путин инструктира правителството, Централната банка и „Газпром“ до 31 март да прехвърлят плащанията за газ с „неприятелски страни“ в рубли. Подобно решение беше взето след заседание на правителството на 23 март. Европа заяви, че не вижда никаква възможност за себе си да плаща за газ в рубли.

На 22 март президентът на Русия обясни, че след като разплащанията на Русия с „неприятелските страни“ преминат в рубли, чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите операции. Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с „неприятелските държави“ ще се отразят само на валутата на плащане – тя ще бъде променена на руската рубла. „Моля правителството да издаде съответната директива на „Газпром“ за изменение на съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да извършват необходимите операции“, нареди Путин.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС няма да позволи Русия да изнудва блока, използвайки енергоносителите и бе взето решение ЕК да преговаря централизирано с „Газпром“ за доставка на газ до страните от общността, което се очаква да доведе до намаляване на цената на газа.

Засега не става ясно как точно „Газпром“ ще промени валутата на плащане, след като тя е фиксирана в договорите с руския газов гигант. Много страни, включително и България заявиха, че нямат намерение да заплащат за доставения газ в рубли.

Министърът на енергетиката на България Александър Николов заяви, че досега не е постъпвало официално искане да плащаме доставките на газ в рубли. Ще намерим решение, какъвто и начин да поиска Русия за плащане. По думите му в сключения договор е записано, че изплащането става в долари или евро. България ще спазва решението на ЕС, ако Русия поиска плащане в рубли, допълни министърът.

Поставете оценка:

5

Оценка 5 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.