МИСТЕРИИ 

Магически курбан изгони крадците от самоковско село

Магически курбан сготвиха жителите на самоковското село Драгушиново, за да прогонят сполетелите ги беди и най-вече набезите на крадците. В жертвоприношение принесли 23 овце и 2 крави, които били сготвени с около 700 килограма зеленчуци – над 200 кг домати и още толкова лук, около 130 кг моркови и 100 връзки магданоз. Били сложени и много подправки.

Колосалното количество било сготвено в 27 казана, а на миряните са били раздадени 350 порции. Над 50 души са се включили в кулинарния процес, който продължил близо три дни. Ритуалът се случил в последната събота на август, навръх Голяма Богородица по стар стил.

„Курбанът е и да ни пази от проблемите, които се увеличиха за селото. Много сметища се появиха, всеки хвърля боклуци където му падне. И се носи смрад денонощно. Друг голям проблем са ни циганските махали на Самоков, които са много близо до нас. Големи проблеми имаме с набезите. Затова се молим да намалеят бедите и да живеем по-спокойно”, разказват миряните.

Най-голяма е тревогата на възрастните хора, които живеели сами. Вечерно време те заключвали и портите, и вратите на къщите си. За по-голяма сигурност слагали и по една брадва до леглото си, за да могат да се предпазят, ако нежелан човек нахлуе в домовете им. Според една от легендите името на селото идвало от името на стар шивач. Той се е казвал Драго и всеки път, когато го виждали на пътя, хората казвали: „Драго, ший ни ново“.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ