ТЕМА 

Адвокатът на Сакскобургготски: Утре изтича срокът за споразумение по казуса за „царските имоти”

Утре изтича срокът за споразумение със Симеон Сакскобургготски по казуса за „царските имоти”. До момента няма желание от страна от държавата да се постигне споразумение по казуса. Това каза адвокат Валя Гигова, която защитава интересите на царската фамилия в ефира на БТВ.

„Дворецът Врана не е отнет от наследниците. Този дворец е възникнал като резултат от покупки на цар Фердинанд. След това остава във владение на цар Борис Трети като наследство. Държавата не е дал нито лев за него. Той е строен от цивилната листа чрез Интендантството“, подчерта юристът. Тя обясни, че всяка година се е отпускала определена сума за нуждите на фамилията, както е и сега с много монарси в Европа.

Адвокат Гигова цитира закона от 1896 г., в който се посочва, че след като Фердинанд вече не е владетел, държавата е изплатила паричната стройност на трите дворци и така стават държавна собственост.

Личните имоти на Симеон Сакскобургготски и фамилията му са отделени в отделна графа в единствения списък, прилаган към всички дела за имотите на семейството. От него става ясно, че тези имоти са били държавни само в периода на социализма според адвоката на Сакскобургготски Валя Гигова. „Списък на имотите не е бил нужен, защото е бил подготвен преди законът да се приеме“, добави тя.

„Не може всеки български гражданин, комуто са отнели собственост без правен акт, да може да си възстанови имота, а пък Царя да не може”, отбеляза тя.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ