ПОЛИТИКА 

Проучване: Ако Слави и Радев решат да се явят на избори, влизат от раз в НС

Събитията от последния месец (катастрофи с жертви, боричкания в коалицията, оставки във властта – бел.ред.) сериозно са ударили върху авторитета на управляващите, твърдят от соцологическа агенция „Медиана“, които разпространиха до медиите експресен сондаж за началото на парламентарния сезон.

Въпреки това ГЕРБ продължава да е първа политическа сила и води на БСП с 3,5%. Резултатите са 23,6% срещу 20,1 на сто. Кризата във властта от последния месец най-сериозно обаче е усетена при „Обединените патриоти“, които са загубили над 3 на сто от електоралния си потенциал в рамките на месец. Сега те получават 6,6%.

Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила, като събира 9 на сто подкрепа сред избирателите. „Воля“ продължава стремглаво да губи симпатизанти и вече е под 2%, пише Dnes.bg.

Десните са извън парламентарния борд, но като съвкупност „Демократична България“(2%), Реформаторски блок (1,6 на сто) и СДС (0,6) влизат в НС, при едно условие – да се обединят. Над половината от избирателите (55%) заявяват, че е възможно да гласуват за хипотетичните „Партия на Слави Трифонов“ и „Партия на президента Румен Радев“.

Ако шоуменът влезе в политиката със своя формация, към този момент за него биха гласували 29,3%, а ако държавният глава измени на Столетницата и реши да играе соло, получава подкрепа от 41,8 на сто от избирателите.

„Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори е непредвидимо. В този смисъл твърденията на президента, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина, не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото“, настояват социолозите от „Медиана“.

От данните им става видно още, че само за три месеца хората, които считат, че е добре кабинетът да изкара пълен мандат, са намалели осезаемо. Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37%) и желаещите то си отиде предсрочно (29%) е само 8 на сто.

Спада и общата оценка на работата на кабинета („Среден“ – 3.29), като за сравнение през май месец тя е била отново „Среден“, но тогава 3,44. Намаляват и оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще за българина. „Вероятно, влияние оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период“, заключават социолозите.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ