ЗДРАВЕТО 

Яжте повече лук против чупливи кости

Обикновеният лук е супер зеленчук с толкова много предимства, че всяка уважаваща себе си домакиня задължително трябва да го има в кухнята. Списъкът с полезните качества на лука е дълъг. Като начало трябва да се припомни, че сокът от лук подобрява храносмилането.

Причината е, че той съдържа диетичните фибри инулин, които са храна за здравите бактерии в червата. Друга важна негова съставка е естественият антихистамин кверцетин. Това вещество предотвратява астмата и алергиите. Кверцетинът лесно се абсорбира от тялото и продължава да действа в организма по-дълго в сравнение със същия антихистамин от други храни.

Лученият сок се счита за отлично домашно средство срещу настинки и респираторни заболявания. Той предотвратява образуването на слуз в носните канали и синусите, като по този начин подобрява здравето. Лукът също така е отлично средство за поддържане на костите здрави. Има проучвания в подкрепа на факта, че веществата в него предотвратяват твърде голямата загуба на костна минерална плътност. Той пази здравето на ставите и по още един начин – като подпомага притока на кръв към различни слоеве тъкани.

Сокът от лук е полезен и за косата, понеже съдържа известно количество сяра. Това е едно най-важните хранителни вещества за растежа на косата.

Хора, които имат проблеми с кръвната захар, също редовно трябва да го слагат на масата. Лукът спомага за намаляване на кръвната захар. Това се дължи на съдържащия се в него хром, както и на веществото алил пропил дисулфида.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ