СВЕТЪТ 

Евродепутатите одобриха Унгария да остане без право на глас в ЕС

Евродепутатите одобриха вчера задействането на наказателна процедура срещу Унгария, която може да лиши страната от правото й на глас в ЕС, съобщиха информационните агенции. На пленарната сесия в Страсбург проекторезолюцията, която изисква от Съвета на ЕС да „констатира съществуването на ясен риск Унгария да извърши тежко нарушение на ценностите, на които се основава ЕС“ в рамките на чл. 7 от Договора за ЕС, беше приета с 448 гласа „за“, 197 „против“ и 48 „въздържал се“.

В подкрепа на документа гласуваха българските евродепутати от групата на АЛДЕ (без Неджми Али, който отсъстваше от вота), Светослав Малинов от групата на ЕНП и Сергей Станишев. Несъгласни с резолюцията бяха Николай Бареков, Ангел Джамбазки, Момчил Неков, както и мнозинството от представителите на ГЕРБ в ЕП – само Ева Майдел гласува с „въздържал се“. Освен Али не гласуваха Петър Курумбашев и Георги Пирински.

Крайното решение дали Унгария нарушава върховенството на закона зависи от страните членки на ЕС. Ако и те са на това мнение, то Будапеща може да бъде санкционирана с най-строгото наказание по чл. 7 от Договора на ЕС – лишаване от правото й на глас в ЕС. Това обаче е малко вероятно да се случи, защото е необходимо да има единодушие сред страните от ЕС. Вероятно Полша ще блокира наказателни мерки срещу унгарския премиер Виктор Орбан. Не е изключено и Италия да е против заради близостта, която властта в Будапеща и Рим демонстрират през последните седмици. Унгария ще оспори решението на Европарламента, заяви вчера след вота министърът на външните работи Петер Сиярто, цитиран от агенциите.

„Решението на ЕП не е нищо друго освен жалко отмъщение по адрес на Унгария от страна на политиците, поддържащи миграцията“, заяви той. Според Сиярто Будапеща ще търси законни способи да оспори решението. Той отбеляза, че гласовете на въздържалите се не били отчетени, което е променило изхода от гласуването.

EП одобри вчера и спорната директива за авторското право. Депутатите приеха предложения от ЕК текст с 438 гласа „за“, 226 „против“, а 39 се въздържаха. В подкрепа на текста гласуваха всички български евродепутати от групите на ЕНП и на АЛДЕ, както и Петър Курумбашев от Групата на социалистите и демократите в ЕП; против бяха Момчил Неков, Сергей Станишев, Николай Бареков и Ангел Джамбазки. Евродепутатите Неджми Али от АЛДЕ и Георги Пирински от С&Д не гласуваха. Целта на одобрения текст е да осъвремени досегашната директива за авторските права, която е от 2001 г. Той ще е в основата на тристранните преговори по въпроса между ЕП, ЕК и Съвета на ЕС.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ