ЗДРАВЕТО 

Есента идва, подсилете имунната система по естествен път

Времето постепенно започва да захладнява и скоро краткото лято, което имахме, ще остане само скъп спомен, който ще ни топли през студените дни. Сега е времето да подготвите организма за настъпването на есента. Започнете постепенно да заменяте дрехите в гардероба и да носите неща, които са съобразени с температурите навън. В началото ще ви бъде некомфортно да носите дънки и яке, но постепенно ще свикнете и дори ще потърсите лекия шал за врата.

За да избегнете настинката от рязката смяна на температурите, е необходимо да подсилите допълнително имунната си система. По този начин тя ще бъде по-издръжлива на вирусите, които я очакват в следващите няколко месеца. Вижте как да го направите с няколко съвета:

Хранете се балансирано

Не е важно само да включите в храненето си плодове и зеленчуци, а най-вече да се храните балансирано. Уверете се, че в храненията ви има достатъчно витамини, минерали, протеини, въглехидрати и полезни мазнини. Избягвайте мазните и преработени храни, пълни с консерванти.

Спете повече

Пълноценната почивка и сън са предпоставка за добре работеща имунна система. Ако през лятото сте си позволявали да лягате късно, в началото на есента трябва да полагате глава на възглавницата малко по-рано, за да сте отпочинали на другия ден. Лягането и ставането при определен режим намалява стреса и подобрява имунитета.

Спортувайте

Обездвижването е враг на имунната система. Дори и да се чувствате изморени в края на работния ден, приберете се, вземете си душ, отпочинете малко и после излезте на разходка. Движението е здраве. Колкото повече спортувате, толкова по-малък е рискът да се разболеете през есента и зимата.

Забравете за вредните навици

Тютюнопушенето и консумацията на алкохол може да ви дават енергия, но увреждат много органи и системи. Те се отразяват отрицателно и на имунната система, която започва да работи на по-бавни обороти. Опитайте се да сведете вредните си навици до минимум, за да пазите бацилите далече от вас, пише Тялото.бг.

Релаксирайте

Хората не знаят или нямат време за освобождаване от стреса и напрежението, които трупат върху плещите си всеки ден. Медитация, йога, гореща вана, спининг или някакъв друг спорт, могат да ви отпуснат и да повишат защитните сили на организма.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ