НОВИНИТЕ 

Издирваният депутатски брат напуснал страната през българо-сръбската граница

Илия Стоилов, който в момента е обявен за издирване, след решение на съда да бъде върнат в ареста, е напуснал България през българо-сръбската граница. Това съобщи БНР, позовавайки се на информация от службите.

Издирваният е брат на депутата от БСП – Георги Стоилов. Той беше арестуван след акция на ГДБОП и спецпрокуратурата през октомври миналата година в Русе. Повдигнати му бяха обвинения като член на група за рекет на длъжници и разпространение на наркотици, но на 29 август бе пуснат от Спецсъда срещу най-леката мярка за неотклонение „подписка“.

Главният прокурор Сотир Цацаров даде подробности в парламента за случая с брата на депутата от БСП Георги Стоилов – Илия Стоилов, който беше арестуван при спецакция в Русе. „Към настоящия момент най-тежката мярка „задържане под стража“ спрямо Илия Стоилов не е изпълнена. От справката на МВР е видно, че е напуснал страната, разполагаме с конкретни данни за лекия автомобил, лицето, което го е придружавало и евентуалната цел на пътуването“, каза Цацаров.

„На 21 август е внесен обвинителен акт в Специализирания наказателен съд. Защитниците на обвиняемия Стоилов и още един обвиняем подават молби за изменение на мерките за неотклонение“, посочи той. „Съдебното заседание се провежда на 29 август. Заседанието е открито. На него се явяват Стоилов и другият подсъдим, както и защитниците им. Правят искане за изменени на мярката за неотклонение“, обясни главният прокурор.

„С определение от 29 август Специализираният наказателен съд изменя мерките и на двамата от „задържане под стража“ в „подписка“, обяви Сотир Цацаров и уточни, че подсъдимите са били освободени от съда незабавно.

„Специализираната прокуратура е подала протест срещу определението на Специализирания наказателен съд. Протестът е разгледан на 11 септември на закрито заседание. Определението на съда е било отменено като неправилно и е постановена отново най-тежката мярка „задържане под стража“, каза още главният прокурор.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ