ПОЛИТИКА 

ДПС: Има нужда от повече координация между институциите

Държавата и обществото имат нужда от координация между институциите, но за съжаление наблюдаваме точно обратния процес.

Това коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ , а повод за оказа отложеното гласуване на рокадите в кабинета, тъй като президента Румен Радев все още не е подписал указа за освобождаването на Младен Маринов, който пък трябва да оглави МВР.

Според него отношенията между институциите не са на необходимото ниво. Въпреки това той препоръча първо да се изясни фактологията за липсата на президентски указа и едва тогава да се правят изводи дали това е умишлено.

„Формулата на това управление е грешна и това управление нищо добро не може да роди за нашето общество“, коментира още Карадайъ.

След час и половина дебати, които почти не засегнаха темата по същество, парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), предложени от управляващите. За повторното приемане на поправките гласуваха 146 депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“.

Против бяха само 69 парламентаристи от БСП. Държавният глава върна закона за ново обсъждане заради рязко увеличените такси по касационно обжалване, както и въвеждането на закрити заседания на Върховния административен съд.

Мнозинството депутати обаче отхвърлиха аргументите му. Социалистите обявиха, че промените в кодекса нарушават принципите на демократичната и правова държава. И потвърдиха намерението си да ги предадат на Конституционния съд при повторното им обнародване.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ