ТЕМА 

Всички автомобили минават на е-винетки от Нова година

От 1 януари 2019-а шофьорите в България ще кажат сбогом на хартиените винетки. Това реши Народното събрание, като прие окончателно промените в Закона за пътищата, които въвеждат електронно събиране на пътните такси. Още от Нова година и леките, и тежките автомобили ще трябва да се снабдят с електронни винетки. За по-тежките превозни средства обаче е-винетките ще важат само до 15 август, защото след тази дата ще заработи тол системата, която ще таксува тировете и другите тежки машини за изминато разстояние.

Електронните винетки ще са пет вида – годишни, тримесечни, месечни, седмични и уикенд. Е-винетката ще съдържа информация за регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му, датата на плащане и валидността. Размерът на таксите – винетни и тол, ще се определя от министрите на финансите и на регионалното развитие.

Засега тол таксите, които ще влязат в сила идното лято, са енигма. А за винетките правителството уверява, че през 2019 г. поскъпване няма да има. За събирането на таксите за ползване на шосейната мрежа ще отговаря ново мегазвено – ТОЛ управление към Агенция „Пътна инфраструктура“. В него ще работят близо 900 души. Очаква се на петъчното си заседание депутатите да обсъдят задължителното въвеждане на колани и видеорегистратори в автобусите.

Електрически камиончета „Произведено в България“ участват в изложението Електро мобилити експо“, което започна в четвъртък в София. Става дума за два проекта. Единият е на българската „Севик“ и китайската „Сентро“ за сглобяване у нас на готови модели на китайската компания. Другият проект е на българската „Телком инженеринг“, която показва собствен товарен автомобил, като основните компоненти са внос от Китай.

„Електро мобилити експо“ ще продължи до неделя. На първия етаж в „София ринг мол“ посетителите могат да видят експонатите – леки и лекотоварни автомобили с електрическо задвижване, мотопеди, велосипеди и тротинетки на ток, както и зарядни станции.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ