СИНЯ ЛАМПА 

Ужасът на една съпруга: А ако Турция отвлече Мехмет от България!

Планираната отпуска на българското Черноморие приключва твърде внезапно. На 2 септември, непосредствено след кацането си във Варна, Мехмет Я. е арестуван. След кратък престой в затвора той е поставен под домашен арест.

Оттогава насам му е забранено да напуска хотела във Варна, където смятал да прекара отпуската заедно със съпругата си. Задържането на германския гражданин става по искане на Турция.

Според съобщения в медиите, през 1999 година съдът в Адана е осъдил 44-годишния германец от кюрдски произход на 12 години и половина затвор по обвинение за подкрепа на забранената Кюрдска работническа партия ПКК.

След заседанието на Апелативния съд във Варна, който потвърди мярката за неотклонение срещу германския гражданин Мехмет Я., съпругата му Гюлсен междувременно се е върнала в Германия. Тя се опитва да организира подкрепа. Среща се с различни представители на партии и организации, разказва какво се е случило и се надява, че съпругът й няма да бъде забравен.

„Не можем да си обясним защо България не освободи съпруга ми, след като Интерпол вече е анулирал заповедта за издирване“, казва жената на Мехмет Я. пред Карла Блайкер от „Дойче веле“.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ