ПОЛИТИКА 

Ограничава ли се достъпът до административно правосъдие?

Парламентът отхвърли ветото на президента върху разпоредби от промените в Административнопроцесуалния кодекс /АПК/. Измененията бяха приети отново със 146 гласа „за“ и 69 „против“.

Само от „БСП за България“ подкрепиха аргументите на държавния глава и гласуваха против повторното приемане на промените. От левицата обявиха, че са готови с жалба до Конституционния съд и ще я внесат в деня, в който измененията в кодекса бъдат обнародвани.

„Най-важното нещо, което обществото трябва да знае и което се случи през днешния ден всъщност е това, че ветото на президента Радев по отношение на Административнопроцесуалния кодекс беше преодоляно. Това е законът, по който работи цялата администрация и промените в него касаят всеки български гражданин“, коментира в студиото на „Денят ON AIR“ депутатът от БСП Пенчо Миленов.

Toй допълни още, че при второто обсъждане на промените много граждански организации са видели това, което и опозицията е виждала, и президентът Радев е съзрял. А именно, че се ограничава достъпът на хората до административно правосъдие.

„По този начин, когато се издаде един акт, става по-скъпо и по-трудно той да бъде оспорван“, обясни народният представител пред Bulgaria ON AIR.

Промените в АПК бяха гласувани в края на юли от парламента, а държавният глава ги върна за повторно обсъждане с мотива, че чрез промените „законовата уредба се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право“.

С окончателното приемане на промените се повишават съдебните такси при обжалване на административни дела, а някои дела са превърнати в едноинстанционни, т.е. без възможност за обжалване.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ