ТЕМА 

Падането на монопола на НЗОК вървяло с 2% по-висока вноска

Единият от двата подготвени от здравното министерство варианти за нов здравен модел – този с пълна демонополизация на здравната каса, също предвижда увеличаване на данъчно-осигурителната тежест. При варианта с няколко каси, които да поемат основния пакет, който сега е грижа само на НЗОК, трябва да има и ръст на здравната вноска с 2%. Това съобщи clinica.bg, позовавайки се на проект, представен от здравното министерство на лекари и фармацевти.

Моделът с падане на монопола на НЗОК е предпочитан от министъра на финансите Владислав Горанов, докато МЗ смята за по-удачен варианта, при който се въвежда задължителна допълнителна застраховка в частните фондове от 12 лв. на месец, а НЗОК остава задължителна за всички. Тя обаче ще поема само лечение до 700 лв., като 15% от него ще се плащат от пациента. Частните застраховки пък ще покриват лечението над тази сума.

При демонополизация на касата допълнителната задължителна вноска от 2% ще се даде за управление отново на застрахователите, а очакваните приходи от ръста на вноската са около 1 млрд. лв. Досегашната осигуровка от 8% ще отива или в касата, или в друг избран от осигурения фонд. При този вариант се предвижда създаване на два пакета – основен, който да се покрива от касата и частните здравни фондове със сегашната вноска от 8%, и втори, който да се поеме само от застрахователите. Те пък ще са длъжни да се записват всеки осигурен, без да селектират риска и да отказват на болни или възрастни хора.

Според МЗ при този вариант има опасност да не се събере новата вноска, както и положението с нерегламентираните плащания да се влоши още повече. Министерството трябва да представи двата варианта официално на 26 септември. Дали те ще са в този си вид и ще се предприеме ли изобщо нещо по тях не е ясно.

„Застрахователите могат да се включат в модела за здравно осигуряване, въпросът е по какъв начин. Управляващите трябва да попитат Конституционния съд при наличието на задължително осигуряване как се вписва задължителната здравна застраховка“, коментира председателят на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане д-р Мими Виткова пред Bulgaria on Air.

„След това трябва да направят добре сметките, как при 50% лично участие на гражданите в заплащането на здравните услуги в България, се вписва в тези проценти задължителната здравна застраховка. Според мен по този начин процентите лично участие ще се повишат, а Брюксел вече ни направи забележка, че това е много висок процент“, допълни тя.

Според Виткова на този етап изглежда, че всяка болница ще си образува цените сама за себе си и застрахователят ще е длъжен да плаща „до плюс безкрайност“. „Трябва да е ясно, че застрахователят ще си направи своите актюерски разчети, ще поеме ангажимент до определена сума. Т.е. възможно е доплащането да остане с нови лични средства на гражданите“, обясни Виткова.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ