Home » Свят » Генералният директор на МААЕ пристигна в Украйна

Генералният директор на МААЕ пристигна в Украйна

Сподели новината

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), Рафаел Гроси, пристигна в Украйна за дискусии с представители на правителството за осигуряване на техническо съдействие, гарантиращо сигурността на ядрените инсталации в страната, съобщи организацията в комюнике, цитирано от "Франс прес" и "Асошиейтед прес".

"Военният конфликт поставя в безпрецедентна опасност украинските ядрени централи и други обекти, в които има радиоактивни материали. Трябва да вземем спешни мерки, за да гарантираме, че те ще продължат да работят напълно безопасно и да понижим риска от инцидент. Не можем да си позволим да губим повече време", заявява Гроси, цитиран в комюникето.

Базираната във Виена агенция на ООН отбелязва, че Гроси ще посети тази седмица една от украинските атомни електроцентрали, но не уточнява коя.

Украйна има четири действащи атомни централи с общо 15 реактора. В страната се намира и неработещата АЕЦ "Чернобил", в която през 1986 г. стана най-тежката ядрена авария в историята. Руските сили поеха контрол над "Чернобил" и над най-голямата действаща ядрена централа в Украйна – Запорожката, отбелязва АП, цитира БТА.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар