ТЕМА 

Първомай стана столица на тракийската народна музика и песен

За 20-а поредна година Първомай се превърна в столица на тракийската народна музика и песен. В продължение на три дни – от 13 септември до днес, огромната сцена пред читалището се изпълва с любими народни оркестри и техните солисти.

Старт на престижното събитие в четвъртък вечерта дадоха военните музиканти от оркестър „Фугас“ към 16-и Артилерийски полк в Асеновград с ръководител капитан Васил Асенов. Те участваха за първи път в първомайското надсвирване. След това ги последваха оркестрите „Хебър“, „Родопи“, „Орион бенд“, „Млади тракийци“ и Конушенският оркестър.

Тържественото откриване на празниците и на есенния първомайски панаир направи кмета на община Първомай Ангел Папазов. Той покани много гости, сред които посланици, дипломати, народни представители, кметове на общини и капацитети в професионалното фолклорно изкуство. По изчисления на домакините всеки ден през площада минават над 10 000 посетители от различни краища на страната, пише „Марица“.

Тази година музикантската фиеста в Първомай не е същата без присъствието на акад. Петко Радев, който бе скъп гост на надсвирването от първото му издание до миналата година, когато внезапно напусна този свят. Твърдеше, че се чувства в свои води сред толкова много музиканти и почитатели на оркестрите от цялата страна, и беше прав, защото винаги беше обграден с внимание и уважаван от всички.

Няма да го има на сцената в Първомай и художника Никола Манев, който неведнъж е водил хорото на тези празници и казваше по микрофоните с вълнение, че родният ни фолклор е визитката ни пред света. С известния художник се разделихме преди дни.

По традиция гостите и домакините поднесоха цветя на паметника, посветен на творците на тракийската народна музика, единствен засега в страната, открит още през 2002 г. Танцова формация „Евридика“ покани всички на голямо кръшно хоро още в първата вечер на панаира.

„Сигурен съм, че празникът ще остане в историята на града и общината, ще се развива и в бъдеще, привличайки нови таланти и все повече последователи“, каза в приветственото си слово кметът Ангел Папазов.

Днес празниците на народната музика в Първомай започват от 18 часа и продължават до полунощ, поясняват организаторите от читалището. Вечерта ще свирят пет оркестъра, сред които местният „Дионис“, „Брестовица“, „Славяни“, „Марица“, „Елхово“, „Славей“, „Фолкпалитра“, формация „Паскалев“ и оркестър „Бисери“ на виртуозния кларнетист Младен Малаков.

Няколко юбилея бяха отбелязани на първомайска сцена тази година. Специални грамоти ще получи Конушенският оркестър на Никола Илиев за 55-годишния си юбилей, младата тракийска певица Ваня Вълкова, ръководителят на оркестър „Марица“, Хари Асенов за 65-ия си рожден ден и цигуларят Иван Паскалев, който чукна 50 лета.

Преди няколко издания по време на празниците имаше и конкурси за надпяване с песните на Стефан Филипов и надсвирване за кларнетисти с мелодиите на Стойчо Кузмов. Тяхното организиране беше преустановено преди три години поради липса на участници. Въпреки това събитието съхранява и продължава делото на първооснователите на прочутата Първомайска народна група. На наследниците на Стефан и Стойчо беше връчен юбилейният почетен знак на града. Представен беше и сборникът „Първомай – столица на тракийската народна музика“ със съставител Иван Караславов, председател на градското образцово читалище. В него със снимков материал и текст той е проследил събитието от началото до сега в 20-годишната му история.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ