НОВИНИТЕ 

Монаси набират работници за прибирането на картофи и ябълки

Монасите от Манастира „Благовещение“ в кюстендилското село Копиловци ежедневно наемат по 20-30 работници за прибирането на реколтата от картофи и ябълки. Дейните братя вече са проверявани и от Инспекцията по труда за наличието на еднодневни трудови договори за работниците.

„От началото на септември стартирахме масирани проверки в региона. Проверяваме всички собственици на масиви и до този момент няма установени нарушения. Регистрирани са над 200 еднодневни трудови договори от различни земеделски производители“, обявиха от Инспекцията по труда в Кюстендил.

Сред изрядните работодатели са братята от „Благовещение“, които са известни с екологично чистите си плодове и зеленчуци. Те отглеждат 100 декара картофи и около 80 декара ябълки. По традиция и тази година те ще изложат за продан продукцията си на столичните пазари. „По-голямата част от картофите продаваме в столицата. Така ще бъде и с ябълките. Има много хора, които идват тук и на място си купуват плодове и зеленчуци“, обяснява йеромонах Висарион.

Очакванията на дейните мъже са и през тази година да има добър добив от картови – поне 4 тона от декар. Цената им ще бъде между 60-70 ст. за кг., в зависимост от качеството. Тези от картофите, които били наранени използвали за храна на животните.

„Ние наемаме предимно безработни хора и такива в затруднение. Плащаме им различно, примерно по около 3 лв. за събрани 100 кг. картофи. Наскоро при нас дойде на работа една жена със сериозни проблеми в крака. Да ви кажа тя се справя по-добре и от останалите, важна е волята“, казват още братята от манастира.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ