Home » Свят » Украйна: Русия иска да ни заблуди

Украйна: Русия иска да ни заблуди

Сподели новината

Украинските военни смятат, че обещанието на Русия да намали военните операции в две ключови области "вероятно е ротация на отделни части и цели да заблуди". Вчера Москва обяви, че "драстично ще намали бойните операции" около Киев и северния град Чернигов, "за да засили взаимното доверие". Съобщението последва мирните преговори между двете страни в Турция, но беше посрещнато със скептицизъм от западните лидери. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че „положителните“ знаци не „заглушават“ звука от руските атаки, предаде БНР.

В ежедневната си оперативна актуализация генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че руските части продължават да се отдалечават както от Киев, така и от Чернигов. Според украинските военни изтеглянето "вероятно е ротация на отделни части", целяща да заблуди военното ръководство на Украйна и да създаде "погрешно схващане" за смисъла на тяхното разполагане. Освен това в съобщението се отбелязва, че врагът продължава да „стреля и щурмува“ близо до Донецк, на изток.

Намаляване на напрежението в районите на Киев и Чернигов не означава прекратяване на огъня в Украйна. Това заяви след вчерашните мирни преговори в Истанбул ръководителят на руската делегация Владимир Медински. По думите му руската страна не иска да излага на допълнителен риск столицата Киев, защото там са хората, които трябва да вземат решения. На преговорите украинската делегация изложи планове Украйна да стане неутрална държава в замяна на гаранции за сигурност.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че макар първоначалните признаци от мирните преговори да са били положителни, те не заглушават експлозиите на руските снаряди. В своето обръщение тази нощ Зеленски каза, че неговата страна може да се довери само на конкретните резултати от преговорите. Той заяви, че Украйна няма да намали усилията си за отбрана и има значителен потенциал за извършване на по-нататъшни атаки. Санкциите срещу Русия не бива да бъдат смекчавани до настъпването на пълен мир, каза още Зеленски.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар