СВЕТЪТ 

Политиците в Румъния искат да се отърват от съдебна отговорност

Бизнес отношенията и трансакциите на политиците в Румъния, включително президент, премиер, министри, депутати, партийни лидери и други висши служители, да бъдат освободени от наблюдение от страна на банки, нотариуси, счетоводители и брокери, решиха сенаторите от правната комисия в румънския парламент.

Депутатите смятат, че политиците в страната са редовно на прицела на следствието, писа „Романия инсайдър“, позовавайки се на сайта Профит. Сенаторите промениха част от текстовете в проектозакон, засягащ мерките срещу прането на пари и финансиране на тероризма. Законът трябва да транспонира евродиректива и Румъния закъснява със сроковете, заради което вече срещу страната има наказателна процедура.

Междувременно лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня заяви, че зад призивите да сдаде партийния пост стои президентът Клаус Йоханис. Лидерите на няколко регионални партийни организации, сред които бившият премиер Михай Тудосе и кметицата на Букурещ Габриела Фиря, го призоваха да се оттегли.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ