СВЕТЪТ 

Откриха годишната сесия на ООН в Ню Йорк, Борисов говори на 28-ми

73-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН бе открита в централата на световната организация в Ню Йорк. В най-големия американски град се събират лидери и външни министри от 193 страни. Министерският съвет взе решение България да бъде представена от премиера Бойко Борисов, а не от президента Румен Радев миналата седмица. Борисов заминава за Ню Йорк на 23 септември, на 24-и се очаква да се срещне с Тръмп, а на 28-и е речта му пред Общото събрание. Сесията ще продължи до 5 октомври.

Началото на новия работен цикъл обяви председателката на започващата сесия бившата премиерка на Еквадор Мария Фернанда Еспиноса – четвъртата жена на този пост за изминалите 73 години и първата латиноамериканка, която го заема. Тя отбеляза, че през годината 193-те държави в ООН ще обсъдят около 330 резолюции и че са планирани към 100 пленарни заседания. Събитието е най-голямото и най-важното в дипломатическия календар.

САЩ традиционно са втори в списъка на ораторите. И тази година погледите на всички ще бъдат вперени в американския президент Доналд Тръмп, който ще изнесе втората си реч пред Общото събрание. Остава обаче тревогата, че той ще се държи също толкова зле, колкото и на срещите на Г-7 и НАТО, твърди експертът на ООН Ричард Гауан, цитиран от в. “Вашингтон пост”.

Имаше надежди, че след срещата в Сингапур Ким Чен Ун ще присъства за първи път и на дискусията в Общото събрание, но Пхенян планира да изпрати министър, който да говори от името на КНДР. Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн ще пристигне в Ню Йорк с 3-месечното си бебе. Сред новите лица е президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва, чийто предшественик Робърт Мугабе бе неизменно в Общото събрание от 1978 г.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ