ЗДРАВЕТО 

Кестените церят ревматизъм

Заболяването ревматизъм представлява неинфекциозно алергично заболяване, което се причинява от бактерия, наречена бета хемолитичен стрептокок от група А. Бактериалната инфекция с този микроорганизъм води до развитие на гнойна ангина. Когато тази гнойна ангина продължи дълго време, тя може да се усложни с ревматизъм. Не всяка гнойна ангина се последва от ревматизъм, а само продължителната и не добре лекувана ангина, причинена от бета хемолитичен стрептокок от група А.

Органите, мишени на антителата при ревматизъм, са сърцето, ставите, нервната система и кожата. Най-голяма диагностична стойност има ставното засягане, но то не оставя трайни увреждания. За сметка на това засягането на сърцето може да инвалидизира пациента за цял живот. При ревматизъм народната медицина препоръчва мазане с настойка от диви кестени. Десет кестена се нарязват на дребно и се заливат с 1 литър силна ракия. Добавят се 30 грама ситно надробен пчелен клей.

След двуседмичен престой с получената настойка се мажат болните места. Срещу ревматизъм помагат и лапѝ от питомен кестен. Плодовете му се сваряват и смилат на машинка. Получената каша са поставя върху марля и се налага на болните места. Питомните кестени са естествен резервоар на желязо, цинк, мед, фосфор, магнезий и калций. Те са идеална храна при анемия и общо изтощение на организма.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ