ЛИЦАТА 

Златю Бояджиев бил влюбен в Катя Паскалева

Катя Паскалева се ражда в Петрич на 18 септември 1945 г. и не след дълго става ясно, че малкият град е тесен за огнения ѝ характер. През 1967 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, в класа на Методи Андонов, и започва шеметната кариера на голямата киноактриса.

Легенди се носят за изпепеляващия и бурен роман с пловдивския художник Георги Божилов-Слона. Двамата се срещат в къщата на Атанас Кръстев-Начо Културата в Стария град на Пловдив. Любовта им пламва от пръв поглед и те се превръщат в най-прочутата артистична двойка в светските среди.

След флирт, криене и тайни срещи младият живописец се развежда със съпругата си Ана, инженер по образование, и се отдава на бурна връзка с легендарната Мария от филма “Козият рог”. Разведеният художник и младата актриса са най-обсъжданата двойка из всички арткръчми в Стария град. Двамата са неразделни. Вечер са в компанията на старите си приятели бохеми Начо Културата, Илияна Камбурова-Лячо, Димитър Киров и съпругата му Росалия.

„Тогава Катя се чудеше да се жени ли за Слона и аз казах, че ако мечтае за кариера в театъра и киното, ще е трудно да бъде и домакиня”, разказва Росалия пред „Марица”. По-късно обаче актрисата казва заветното „да“. Сватбата е в тесен кръг заради славата на двамата. Разтурените бракове и новите връзки на известните хора не се толерират от тогавашната власт.

Кариерите и на Катя, и на Слона вървят стремглаво нагоре още преди да се обвържат пред закона. След дипломирането си във ВИТИЗ Катя заминава за Толбухин по разпределение. Разстоянията обаче не са проблем за влюбените. Слона постоянно пътува. Живеят лудо между двата града и често им се налага да я карат на хляб и чай, защото бохемските купони са изцедили портфейлите им до стотинка.

Цялата бохема била омаяна от Катя Паскалева. Художникът Златю Бояджиев също бил омагьосан от актрисата и дори пожелал да я нарисува. Направил ѝ цели три портрета. Тогава той вече бил парализиран след инсулта и рисувал с лявата си ръка. „Притеснявах се, докато му позирах. Златю беше много внушителен, вдъхваше ми респект…“, признава Паскалева след години.

Любопитната е и историята около раждането на Националните есенни изложби. Начо Културата и Димитър Киров решават да организират изложба на приятеля си. Акварелите са подредени, артгилдията е в очакване да види поредните талантливи работи на Георги Божилов, когато става ясно, че Катя и Слона нямат никакви пари и не могат да пристигнат за откриването. Кръстев и Димитър Киров запретват ръце, събират необходимите левчета и спешно ги изпращат в Толбухин. Вместо обаче влюбените да хванат първия влак, правят купон за чудо и приказ, изпиват парите, а изложбата е открита в тяхно отсъствие. Годината е 1967-а.

Не след дълго актрисата започва да играе на сцената на Пазарджишкия театър, но живее в Пловдив, за който казва, че е любимият ѝ град. Със Слона по цели нощи си говорели за изкуство – за театър, кино, музика, живопис… Не демонстрирали чувствата си пред хората, но когато излизали по Главната, Катя винаги го държала под ръка. Много от познатите им така и не разбрали защо след десетина години се развели. Според най-близките им основната причина била, че Катя се влюбила в кинорежисьора Иван Росенов. Но със Слона останали приятели до последно.

На 30 май 2001 г., на 66-годишна възраст, Георги Божилов загива в автомобилна катастрофа на път от Бургас за Царево, където откриват негова изложба. В този момент Катя и настоящият ѝ мъж Иван Росенов се стягат за полет до Париж. Актрисата трябва да премине курс на лечение – болна е от рак на гърлото и е преживяла операция. Кацат във френската столица и се отправят към българското посолство. Там я посрещат и поднасят съболезнования за загубата. Шокирана от жестоката вест, актрисата излиза от стаята. След минути Росенов я намира в коридора на колене пред картина на Слона.

После болестта на Катя се влошава. В последните си дни в болницата Паскалева не може да говори и пише бележки за хората, които обича. После Иван Росенов ги издаде в книгата „Книжни квадратчета”.

Катя Паскалева почина от рак на гърлото на 23 юли 2002 г.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ