Home » Новини » Захарова: САЩ искат да превърнат ЕС в придатък към НАТО

Захарова: САЩ искат да превърнат ЕС в придатък към НАТО

Сподели новината

Съединените щати искат да превърнат Европейския съюз „в придатък към НАТО“, в негов „регионален икономически отдел“. Това заявява официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Вашингтон иска да превърне интеграционния проект „ЕС“ в придатък към НАТО, в свой „регионален икономически отдел“. И вече с тази нова конфигурация да управлява целия западен свят от Капитолийския хълм“, пише Захарова в сряда в канала си в „Телеграм“.

Дипломатът припомня също, че ЕС е бил изключително икономическа асоциация от десетилетия. В неговите рамки се координираше общи насоки във външната политика, включително обща външнополитическа линия, но военните въпроси и националната отбрана никога не са били извеждани на ниво Брюксел. Захарова добавя, че на последната среща на върха на ЕС в Брюксел президентът на САЩ Джо Байдън открито е призовал НАТО и ЕС да се споразумеят помежду си за „задълбочаване на партньорството“ за целите на отбраната.

Тя обръща внимание на факта, че, според нея, намерението на вашингтонските стратези е точно обратното. „Тъй като Съединените щати доминират в НАТО от основаването на Алианса, те биха искали всичко, което се случва „под чадъра“ на ЕС, да не остава без тяхното наблюдение. Вашингтон не иска да развива Европа, не иска да я вижда силна, обединена и независима“, казва официалният представител на руското външно министерство. Захарова добавя, че факторът на „подкрепяния от САЩ Брекзит“, както и „естеството на антируските санкции, които удариха предимно Европа, доказват това“.

Лидерите на ЕС одобриха на срещата на върха в Брюксел първата отбранителна стратегия на общността – „Стратегически компас на ЕС“. Както посочи върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел, страните от асоциацията, в рамките на новата концепция за отбрана, възнамеряват да действат по-бързо и по-решително в условията на кризи, да гарантират сигурността на своите граждани пред лицето на бързо променящите се заплахи, да инвестират във военни способности и да влизат в партньорства с други държави, за да постигнат тази цел.

Поставете оценка:

5

Оценка 5 от 6 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар