ЛИЦАТА 

Как „малката пръчка“ се превърна в суперзвездата София Лорен

„Когато мисля за живота си, виждам, че е като история от приказките: имало едно време едно бедно момиченце, една млада жена, една актриса. Имало някога един горчив и същевременно прекрасен живот. Всичко си струваше“, споделя в книгата си „Вчера, днес, утре. Моят живот“ киноиконата София Лорен.

София Лорен, чиято истинска фамилия е Шиколоне, се ражда на 20 септември 1934 година в болница за бедни в Рим. Тя е незаконна дъщеря на провинциална актриса и актьор от пътуваща театрална трупа. През детството си в селото Поцуоли, където живеят баба ѝ и дядо ѝ, често гладува.

Момичето е толкова слабо, че съучениците ѝ я наричат „малката пръчка“. На 14 години обаче, като че ли за една нощ, се разхубавява и от крехко дете се превръща в красива и изкусителна жена.

Виждайки това, майка ѝ я завежда в Рим и тя започва да работи като манекенка и да участва в конкурси за красота. След като печели няколко конкурса за красота, София попада в света на киното, където получава няколко малки роли под псевдонима София Ладзаро.

София става Лорен през 1952 година по време на снимките на „Африка под моретата“, след като е наречена така от продуцента на филма. Това е и истинският старт на кариерата ѝ.

Следват поредица от филми с Парамаунт Пикчърс, които превръщат София в международна звезда. През 1957 година актрисата се снима в „Гордостта и страстта“, в който си партнира с Кари Грант и Франк Синатра.

В това време София Лорен е замесена в любовен триъгълник, като едновременно Грант и италианският филмов продуцент Карло Понти, бъдещият съпруг на Лорен, заявяват любовта си към нея. Тя избира Понти, който е два пъти по-възрастен от нея.

Бракът им обаче остава един от малкото успешни сред връзките на знаменитостите. София и Карло са щастливо женени над 50 години до неговата смърт през 2007 година.

Актрисата е много привързана към двамата си сина – Карло и Едоардо. Единият е талантлив диригент, а другият – режисьор.

София Лорен се е снимала в над 100 продукции, като създава целия спектър роли – от бедна девойка до коронована особа и жена-вамп.

Сред най-популярните ѝ филми са „Милионерката“, „Графинята от Хонконг“, „Брак по италиански“, „Слънчогледи“, „Един особен ден“, „Прет-а-порте“.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ